Златните възможности за златото продължават

560
Златните възможности за златото продължават

Анализатори очакват продължаване във възходящия тренд при цената на златото, на фона на растящата в САЩ инфлация, слабия долар и относително ограниченото предлагане на благородния метал.

Въпреки че от 31 август 1999 година насам благородният метал е поскъпнал с близо 250 долара за тройунция, до ниво от около 680 долара, някои анализатори прогнозират, че той може да се повиши до 1000 долара.

През 2006 година инвестициите в злато са донесли на притежателите си доходност от 24.75%, след като цената на "благородния метал" регистрира повишение от 497 долара до 620 долара за тройунция.

Изминалата година бе петата поредна печеливша година за ценния метал, като за периода цената на златото се е повишила с над 140%.

Така за последните пет години златото е било един от най-печелившите за инвеститорите активи, като за сравнение широкият индекс S&P 500 се е повишил с 23.5%, а технологичният Nasdaq е добавил 23.8% към стойността си. За същият период долара е загубил 32.4% от стойността си спрямо еврото.

Необичайно силното представяне на цената на златото през последните години става реалност, на фона на силния световно-икономически ръст, както и при растящи в световен мащаб лихви.

Това се възприема като необичайно, поради факта че при силно представяне на световната икономика, традиционно благородният метал, който се смята като "остров на спасението" при слабост на финансовите пазари, не е сред най-активно попадащите в обозрението на инвеститорите активи.

На фона на очакваното забавяне на щатската икономика обаче, перспективите за добро представяне на златото продължават да остават добри, като то ще привлича погледа на все повече инвеститори.

Друг позитивен фактор, предопределящ поскъпването на златото, е слабостта на щатския долар, към движението на който златото е изключително чувствително.

Традиционно поевтиняването на долара е свързано с поскъпването на златото, което е "застрахователен" инструмент срещу обезценката на "зелените пари".

В същото време основание за прогноза от 1 000 долара за тройунция дава и обвързаността на цената на златото с тази на петрола. В дългосрочен аспект тройунция от благородния метал се е търгувала при за около 17 барела петрол, като в случай че цената на петрола възлиза при ниво от 61.50 долара за барел, цената на златото би следвало да възлезе на малко над 1 000.

Съществува и известна корелация между нивото на търговия на златото и индексът Dow Jones. При технологичния бум стойността на близо 43 унции са били необходими за покупката на един индекс, в сравнение с едва една унция през 1980 година.

Въз основа на настоящата цена на златото, за покупка на един индекс Dow Jones са необходими едва 20 тройунции от метала.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg