Златото - един от малкото поскъпващи активи на финансовите пазари

638
Златото - един от малкото поскъпващи активи на финансовите пазари


На фона на глобалната криза обхванала световните капиталови пазари, златото бе един от малкото активи, които отбелязаха повишение.

Това бе и третото поредно поскъпване за благородния метал, като днес суровината добави над четиридесет долара към стойността си, или 4.6% до ниво от 922 долара за тройунция с доставка през ноември.

Традиционно в трудни моменти златото се явява като „спасителен остров“ за инвеститорите, които се стремят да избягват капиталовите пазари.

Значително е нараснало търсенето на суровината, като това повишение в известна степен се предопределя и от намалялата стойност на цената на капитала за покупка на злато, понижила се до 2.42% от 2.48% вчера, което бе и най-високият процент от 2001 година насам.

Поскъпването на златото е на фона на продължаващото силно представяне на долара спрямо останалите основни валути и особено спрямо еврото, както и на фона на ръста на щатските индекси, след рекордните им загуби от тази седмица.

Негативните данни за щатската икономика до голяма степен стимулират покупките на благородния метал. Щатските автомобилопроизводители отчетоха най-голямото си понижение на продажбите си от 1991 година насам, като тези на Ford Motor са се понижили с 35%.

ФЕД, ЕЦБ, Централната банка на Великобритания, Централната банка на Канада и Централната банка на Швеция намалиха основните си лихвени проценти с по половин процентен пункт. Централната банка на Япония, която не взе участие в инициативата, обяви, че подкрепя тези действия. Швейцария също се включи. В отделен акт Централната банка на Китай намали основния си лихвен процент за едногодишни заеми с 0.27 процентни пункта.

Решението на ФЕД свали основната лихва до 1.5%. Основният лихвен процент на ЕЦБ вече е 3.75%, основната лихва в Канада падна до 2.5%, докато тази във Великобритания вече е 4.5%. Швеция намали лихвата до 4.25%. Китай свали основната си лихва за втори път в последните три седмици, като тя падна до 6.93%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg