Златото губи позиции, но петролът все така остава на рекордно високи нива

482
Златото губи позиции, но петролът все така остава на рекордно високи нива

Златото нарасна днес след масираните разпродажби в петък, а подкрепа му оказаха слабите покупки от японски инвеститори. Спот цената в ранните утрешни часове беше 921.00/922.00 долара след спад от над 20 долара в предишната сесия, до нива на затваряне в петък в Ню Йорк от 916.40/917.20 долара за тройунция.

Поевтиняването тогава се дължеше на покачването на долара и на силата на американските борсови индекси, а причината за това бяха резултатите на “Ситигруп”, които доведоха до рали на Уолстрийт. Миналата седмица металът нарсна до 952.60 долара, което е най-високо ниво след 28 март, но прилекателността на златото като средство за защита срещу кредитната криза започна да спада, тъй като в САЩ намаляха опасенията.

Цената на петрола днес остана стабилна и в близост до рекордните нива по време на азиатската търговия, след като страна членка на ОПЕК отхвърли призивите за повишение на продукцията. Американският фючърс на лекия суров петрол със срок на доставка месец май спадна с 9 цента, до 116.60 долара за барел, след затваряне в петък на рекордно високи нива от 116.69 долара и достигнат рекорден интрадневен връх от 117.00 долара за барел. Английският фючърс на сорта Брент със срок на доставка месец юни загуби 5 цента до 113.87 долара за барел след рекордно високо затваряне в петък в Лондон на 113.92 долара и достигнат рекорд през този ден от 114.22 долара за барел.

През миналата седмица американския контракт нарасна със 7 долара, а английският с повече от 5.50 долара заради слабостта на долара и опасенията за доставките. В неделя обаче министърът на петрола в Кувейт заяви, че търсенето и предлагането нямат нищо общо с поскъпването на цената, докато председателят на ОПЕК Чакиб Кели оповести, че няма нужда от непосредствено увеличение на продукцията. В допълнение, президентът на Иран Махмуд Ахмадинежад, който е втория по големина производител в рамките на картела, заяви в събота, че цената на петрола е прекалено ниска и трябва да намери истинските си стойности.

Злато – технически анализ

Съпротива е 923, което днес засега спря растежа. Следва много силна съпротива при 952 долара, което е 50% корекция на спада 1032-872 и която миналата седмица беше достигната, но реагира много силно. Следва 970, явяващо се 62% корекция на същото поевтиняване.

При спад подкрепа е 903, което е зона, която трудно ще бъде преодоляна и която ограничи спада в петък. При пробив на това ниво следва тест на дъното от 1 април на 872. Следваща много силна подкрепа е дъното от 22 януари на 850.

Съпротиви 923 952 970
Подкрепи 905 872 850

Веселин Калчев
Финансов анализатор
ФК “Логос-ТМ” АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg