Златото и петролът поевтиняват при продължаващата консолидация на двата пазара

504
Златото и петролът поевтиняват при продължаващата консолидация на двата пазара

Златото и днес губи позиции, продължавайки спада си от рекордните стойности на 914 долара. Според дилъри обаче пазарът най-вероятно е в консолидация преди покачване към нови върхове. В момента всички погледи са насочени към срещата на Федералния Резерв в края на месеца.

Спот цената спадна днес до 874.20/874.90 долара при нива на затваряне вчера в Ню Йорк от 876.70/877.40 долара за унция, когато беше налице поевтиняване от около 1%, а продажбите бяха технически, както и заради спада на петрола.

В момента нивата се приемат за добри за покупки от бижутерите, както и за бавно изграждане на дълги позиции, тъй като прогнозите сочат нива от 1000 долара за унция в рамките на шест месеца. Металът, който достигна нива от 914 долара в началото на месеца, най-вероятно ще се търгува в рейндж между 870 и 890 долара, както и ще приема посока спрямо развитието на валутните пазари, цената на петрола и борсовите индекси.

Поевтиняването тази седмица отчасти се дължи и на продажби на инвеститори и фондове, които покриваха загуби на други пазари, които се дължаха на опасенията за предстояща рецесия в САЩ. Днес продажбите бяха отново чисто технически заради неспособността за пробив на нивата от 890 долара, които се превърнаха в съпротива. Подкрепа е зоната около 870 долара и ако тя бъде пробита, поевтиняването ще се задълбочи. Като цяло настроенията в близък план са за консолидация и движения без ясно изразена посока.

Цената на петрола спадна днес под 90 долара за барел при продължаващи притеснения за американската икономика, която е най-големият потребител на горива в света. Американският основен фючърс на лекия суров петрол със срок на доставка месец февруари загуби 51 цента, до 89.62 долара за барел. Контрактът затвори вчера в Ню Йорк със 71 цента по-ниско на 90.13 долара за барел. Английският фючърс на сорта Брент със срок на доставка месец март спадна с 20 цента, до 88.55 долара за барел след загуби вчера при търговията в Лондон от 75 цента, до 88.75 долара за барел.

В краткосрочен план намалението на търсенето е сигурно, а спадът на икономиката в САЩ влошава прогнозите и това най-вероятно ще доведе до продължение на спада. Според анализатори при най-лошият вариант е цената да поевтинее до нива от около 70 долара за барел. Балансираните прогнози сочат спад в края на първото тримесечие до малко под или над 80 долара за барел. Вчерашното намаление се дължи и на резкия срив на американските борсови индекси, който пък се дължеше на рекордните загуби на инвестиционната и брокерска компания “Мерил Линч”.

Злато – технически анализ

Съпротива е 886, което е 38% корекция на спада 870-914. Следва 897, където се намира интрадневен връх, както и 62% корекция на същия спад. По-нагоре силна съпротива са рекордните стойности на 914.

Подкрепа засега е 866/870, където се намират вчерашното и дъното от 10 януари на 866. Следва пробитият най-висок връх за 2007 година от 7 ноември на 845 долара, а след това идва 50-дневната пълзяща средна на 824.

Съпротиви886897914
Подкрепи 866845826


Веселин Калчев
Финансов анализатор
ФК “Логос-ТМ” АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg