Златото и петролът с плахи нараствания при слаба търговия преди края на годината

384
Златото и петролът с плахи нараствания при слаба търговия преди края на годината

Златото се покачи днес, след като доларът поевтиня и при очаквания, че китайските бижутери ще натрупат запаси на метала преди сезона на фестивалите. Активността обаче остана слаба, тъй като инвеститорите се въздържаха от заемането на големи позиции преди коледните празници.

Прогнозите са златото да се търгува волатилно в диапазон между 790 и 820 долара до края на годината. Спот цената спадна до 795.30 долара, но след това нарасна до 800.70/801.50 долара, което е по-високо от нивата на затваряне вчера в Ню Йорк от 797.30/798.00 долара за унция, когато беше достигнато дъно от 793.20 долара в следствие силата на долара, която намали привлекателността на метала.

Златото е изправено пред съпротива около зоната от 800 долара, а след нея следват няколко трендлинии. Дългосрочните перспективи обаче остават положителни, тъй като финансовите пазари са обхванати от несигурност, както и заради силните фундаменти, които би трябвало да провокират покупки. За пазара в момента е важно да задържи нивата от 800 долара до края на годината. Ако това не стане ситуацията ще се влоши и цената на златото може да спадне под 750 долара в периода януари-юни.

Цената на петрола нарасна днес по време на азиатската търговия при общо взето рейнджова търговия, а анализаторите очакват спад през първото тримесечие на следващата година. Основният американски фючърс на лекия суров петрол със срок на доставка месец февруари нарасна с 16 цента, до 91.22 долара за барел, след като вчера затвори с 18 цента по-ниско на 91.06 долара за барел.

Английският фючърс на сорта Брент със срок на доставка също месец февруари поскъпна с 12 цента, до 91.00 долара за барел след затваряне вчера с 60 цента по-ниско на 90.88 долара за барел. Прогнозите в момента са за търговия в рейндж до края на годината. Причината е, че съществува разделение между два лагера.

Единият е съсредоточен върху пазарните фундаменти, които подкрепят цената, докато другият е по-загрижен от проблемите на американската икономика и опасенията за рецесия, които могат да доведат до по-слабо търсене. В краткосрочен план цената намира подкрепа от последните данни на министерството на енергетиката в САЩ, които показаха по-силен от очакваното спад на запасите.

Злато – технически анализ

Картината остава без промяна и съпротива е върхът от понеделник на 806 долара, следвана от върха от миналата сряда на 817, чийто пробив на този етап изглежда малко вероятен. По-нагоре съпротива е 822 откъдето минава низходящата трендлиния на започналият в началото на ноември корективен спад.

В посока надолу подкрепа е 795, откъдето преминава 50-дневната пълзяща средна. Следва дъното от 17 декември на 785, а в последствие подкрепи са 767 и 744, които са съответно 38 и 50 процента корекции на голямото покачване 642-745.

Съпротиви806817822
Подкрепи 795785767

Веселин Калчев
Финансов анализатор
ФК “Логос-ТМ” АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg