Златото и петролът се възстановяват днес след спада през вчерашния ден

400
Златото и петролът се възстановяват днес след спада през вчерашния ден

Днес златото поскъпна незначително, благодарение на възстановяването на цените на петрола, а анализаторите са на мнение, че дългосрочният тренд на метала остава възходящ, тъй като при всеки спад инвестиционни фондове се включват с нови покупки. В 06.00 часа сутринта спот цената нарасна до 863.30/864.10 долара за унция спрямо нива на затваряне вчера в Ню Йорк от 859.70/860.40 долара за унция. Въпреки дългосрочните тенденции, търгуващите в момента са предпазливи заради несигурността на финансовите пазари и резкия спад на американските борсови индекси.

Тревогите, че най-голямата икономика в света най-вероятно ще навлезе в рецесия порази цените на акциите през последните сесии и доведе до намаление на рисковите позиции на инвеститорите, включително и при суровините. В близък план възходящият потенциал на златото е ограничен, тъй като по всичко изглежда, че инвеститорите вече държат големи позиции.

Цената на петрола нарасна днес по време на азиатската сесия след поевтиняването вчера на американските пазари, породено от опасенията, че икономическият спад в САЩ ще доведе до намаление на търсенето. Американският фючърс на лек суров петрол със срок на доставка месец февруари нарасна с 51 цента до 95.60 долара за барел спрямо нива на затваряне вчера в Ню Йорк от 95.09 долара за барел.

Английският фючърс на сорта Брент поскъпна с 57 цента, до 94.96 долара за барел. В сряда ще бъдат обявени данни за нивата на енергийните запаси в САЩ и мнозина анализатори очакват нов техен спад. Петролът достигна рекордни стойности от 100.09 долара по време на интрадневната търговия в четвъртък, благодарение на комбинацията от намаляващи запаси, поевтиняващ долар, нарастващо търсене от Азия и геополитическото напрежение.

Злато – технически анализ

Техническата картина не търпи промяна и предстоящите движения нямат насока, докато котировките се намират между 845 и 869 долара. След поставянето на нови рекорди за всички времена на практика липсват истински съпротиви, тъй като движението е на непозната територия. Първа съпротива е достигнатият абсолютен рекорд на 869 долара. Следваща съпротива са нивата от 880 долара, които според мнозина специалисти ще се окажат трудна за преодоляване бариера, а след тях идват психологическите нива от 900 долара.

Подкрепа е вече преминатият бивш 28-годишен връх на 845. Следва 14-дневната пълзяща средна, минаваща през 826, а след нея подкрепа е 50-дневната пълзяща средна, минаваща на 808.
 

Съпротиви869880900
Подкрепи 845826808

Веселин Калчев
Финансов анализатор
ФК “Логос-ТМ” АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg