Златото и петролът в близост до рекордните стойности

514
Златото и петролът в близост до рекордните стойности

Цената на златото увеличи загубите днес, след като вчера САЩ обяви, че ще подкрепи плановете на МВФ за разпродажби на метала. Международната институция притежава повече от 3 000 тона злато. В същото време обаче физическият сектор днес беше много деен, тъй като спадът на цената привлече купувачи от бижутерите, най-вече тези от Индонезия и Виетнам.

Златото поевтиня до 930.20/931.00 долара спрямо цена на затваряне вчера в Ню Йорк от 937.80/938.60 долара за тройунция. Американското финансово министерство отказа да търси одобрение от Конгреса за продажбите на злато от МВФ, тъй като с това ще се намалят разходите по поддържане, а и в допълнение притежава достатъчно гласове, за да блокира всяко едно решение за продажби. МВФ е третият по големина притежател на злато в света.

Предишните му разпродажби бяха през декември 1999 година и април 2000 година, но те не бяха на централните пазари. Ако и сега продажбите заобиколят физическия сектор, това означава, че просто ще има транзитно преминаване на златни активи от една централна банка към друга. Каквито и разпродажби да има, те трябва да бъдат съгласувани с Европейската централна банка, която лимитира продажбите на злато до 500 тона на година.

Цената на петрола днес е почти без промяна на нива от 99 долара за барел, подкрепена от опасенията за доставките заради протичащата в Северен Ирак турска офанзива, както и заради възможността ОПЕК да намали производството. Американският фючърс на лекия суров петрол със срок на доставка месец април спечели 4 цента до нива от 99.27 долара за барел. Контрактът приключи вчера на положителна територия с растеж от 42 цента до 99.23 долара за барел.

Английският фючърс на сорта Брент със срок на доставка също месец април спадна с 5 цента до 97.64 долара за барел след поскъпване вчера от 68 цента до 97.69 долара за барел. Вчера турски изтребители бомбардираха за пети пореден ден кюрдски позиции в планинския район Хакурк в Северен Ирак. Според анализатори около 4 000 бунтовници от кюрдската работническа партия са разположени в региона.

Злато – технически анализ

Подкрепа е 928, което е 62% корекция на растежа 913-955 и където в момента се намира търговията. Вероятно нивото поне временно ще спре протичащия днес спад. Следва дъното на 913, а след него по-силна подкрепа има и при 900.

Съпротива е пробитото 933, следвана от интрадневните върхове днес на 940, а след тях идват и рекордните стойности на 953 долара за тройунция. 

Съпротиви933940953
Подкрепи 928913900


Веселин Калчев
Финансов анализатор
ФК “Логос-ТМ” АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg