Златото и петролът в силен щурм към все по-високи рекордни стойности

443
Златото и петролът в силен щурм към все по-високи рекордни стойности

Златото отчете днес нов рекорд в близост до нивата от 980 долара благодарение на рекордните стойности над 103 долара при петрола, които засилиха страховете за инфлация и доведоха до поредната серия от покупки на инвеститори и на спекуланти. Благородният метал нарасна до 974.20 долара, което е повишение спрямо нивата на затваряне вчера в Ню Йорк от 968.90/969.70 долара за тройунция.

Печалбите на метала през тази година са вече над 16% и следващата негова цел са нивата от 1000 долара за тройунция. Рекордните цени на петрола и прогнозите за нови намаления на американските лихви увеличават инфлационните очаквания, което повишава привлекателността на златото като средство за защита срещу нарастващите цени. В същото време волатилните пазари окуражават инвеститорите да прехвърлят парични потоци към златото и другите метали. В момента всички участници на пазарите са насочили вниманието си към ключовите нива от 1000 долара - дали могат да бъдат достигнати скоро или ще е нужно повече време.

Петролът се търгуваше днес до рекордните нива, тъй като инвеститорите извършват непрекъснато покупки заради срива на долара и слабите данни за икономическия растеж в САЩ. Американският фючърс на лекия суров петрол със срок на доставка месец април се покачи с 21 цента до 102.80 долара за барел. Контрактът нарасна вчера с 2.95 долара и затвори на нива от 102.59 долара за барел. Фючърсът достигна при интрадневната търговия вчера 102.97 долара за барел.

Английският фючърс на сорта Брент със срок на доставка месец април спечели 7 цента до 100.97 долара за барел. Новите рекордни стойности съвпадат с паричните потоци на инвеститорите към пазарите на металите и енергийните продукти. Според специалисти обаче растежът не се дължи на фундаментални фактори и пазарът е изправен пред риск от внезапен срив на цената.

Злато – технически анализ

Първа съпротива са новите рекордни стойности непосредствено под 975 долара. В посока нагоре сериозна съпротива е единствено психологическото ниво от 1000 долара. Подкрепа е 965, където има интрадневен връх от сряда, като и там се намира 23% корекция на растежа 926-975.

По-надолу подкрепа е 945, което е 62% корекция на същия растеж. Базата на 926, откъдето тръгна последното значимо покачване, е следваща подкрепа. 

Съпротиви9759901000
Подкрепи 965945926

Веселин Калчев
Финансов анализатор
ФК “Логос-ТМ” АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg