Златото над 800 долара за тройунция за пръв път от 1980 година насам

530
Златото над 800 долара за тройунция за пръв път от 1980 година насам

Фючърсите на златото с доставка през декември завършиха седмицата над 800 долара за тройунция за пръв път от 1980-а година насам.

В петък благородният метал приключи деня с повишение от 14.8 долара, или 1.9%, до ниво от 808.50 долара за тройунция, което бе и най-високото му ниво на затваряне от 21 януари 1980 година насам.

Най-високото ниво, при което се сключи сделка с метала, бе при 810.70 долара за тройунция, като за седмицата златото поскъпна с 2.3%.

До голяма степен поскъпването при метала се предопредели от продължаващата слабост на щатската спрямо останалите основни валути. Традиционно златото се движи в противоположна на долара посока, като то се възприема, като хеджиращ инструмент.

Специалисте припомнят, че цената на златото е регистрирала силно повишение през пет от последните "мечи цикли" на щатската валута.

Повишение отбелязаха и цените на останалите метали, като среброто поскъпна в петък с 27.4 цента, или 1.9%, до ниво от 14.599 долара за тройунция, или най-високото му ниво от 27 февруари насам. От началото на годината металът се е повишил с 13%.

Като друга причина за силното повишение на ценните метали се сочи нарастналите на финансовите пазари притеснения, че кризата на ипотечните пазари може да продължи да се разраства с пълна сила, което сериозно би навредило на ръста на щатската икономика.

През настоящата седмица Фед напълно очаквано за инвеститори и анализатори понижи за пореден път нивото на краткосрочните лихви с 25 базисни пункта, до 4.5% на годишна база.

На 18 септември резервът изненадващо намали нивата на лихвите с половин процентен пункт. Много от пазарните участници не изключват възможността за по-нататъшен спад на лихвите в най-голямата световна икономика до края на настоящата или в началото на следващата година.

Златото и останалите благородни метали се приемат като "спасителен остров" от инвеститорите и при опасност от инфлация или силно забавяне на ръста на икономиката.

Такива са възможни на фона на рекордно високите цени на петрола, които през настоящата седмица се повишиха до нови исторически рекорди при нива над 96 долара за барел.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...