Златото не е в състояние да следва петрола, отчитащ рекордно високи нива всеки ден

463
Златото не е в състояние да следва петрола, отчитащ рекордно високи нива всеки ден

Златото нараства плахо днес, а инвеститорите са крайно предпазливи заради неуспеха на метала да се задържи на нивата над 950 долара за тройунция. Спот цената нарасна до 915.50/916.50 долара спрямо нива на затваряне вчера в Ню Йорк от 913.80/914.60 долара за тройунция, а минималният растеж се дължи на покупки на бижутери. В момента инвеститорите са предпазливи спрямо краткосрочните движения и според анализатори очакваният рейндж на търговия е между 850 и 950 долара, като определят подкрепата от 900 долара като добра на този етап, тъй като при доближаването й се забелязва, макар и не голям, интерес за покупки от физическия сектор.

Златото отчете на 17 април триседмичен връх на 952.60 долара, но последва теглене на печалби, което го свали до нива от 904.35 долара за тройунция още на следващия ден. В момента металът е загубил повече от 10% от стойността си след рекордния връх на 1030.80 долара, отчетен на 17 март. В момента обаче се забелязва търсене от физическия сектор в Индонезия, Тайланд и Виетнам, но то не е голямо. Най-вероятно бижутерите изчакват спад и под 900 долара, за да увеличат покупките. Неуспехът обаче за преминаване на нивата от 950 долара кара мнозина да не очакват силен растеж, въпреки че петролът отчита рекорди на нива над 117 долара за барел.

Цената на петрола запази стабилност по време на азиатската търговия днес, след като отново достигна рекордни нива и след предупрежденията на производители, че тя няма да спадне. Съобщенията за саботаж срещу тръбопровод в Нигерия също оказаха подкрепа. Американският фючърс на лекия суров петрол със срок на доставка месец май спадна днес с 5 цента до 117.43 долара за барел. Контрактът достигна рекордни интрадневни нива вчера от 117.76 долара, преди да затвори на 117.48 долара за барел.

Английският фючърс на сорта Брент със срок на доставка месец юни спечели 7 цента до 114.50 долара за барел след приключване вчера в Лондон на 114.43 долара за барел и достигнати рекордни нива от 114.86 долара. Атаките в Нигерия имат голямо значение, тъй като те прекъсват висококачествен петрол вече в продължение на повече от месец, което дава много силна подкрепа при краткосрочната търговия. Англохоландската компания “Шел” оповести в понеделник, че най-вероятно няма да е в състояние да изпълни контракти за доставка на горива през април и май заради атаките на два тръбопровода от бунтовниците в Нигерия.

Междувременно, въпреки рекордните цени, президентът на ОПЕК Чакиб Кели заяви през уикенда, че няма нужда от непосредствено увеличение на продукцията. В същото време министърът на петрола на Венецуела Рафаел Рамирез изрази на международен форум в Рим мнение, че цената няма да спадне под 90 долара за барел. На същия форум министърът на петрола на Иран Хюсеин Ал-Шахристани отбеляза, че увеличение на производството няма да доведе до резултатите, които очакват пазарите.

Злато – технически анализ

Съпротива е 929, което вчера спря растежа. Следва много силна съпротива при 952 долара, което е 50% корекция на спада 1032-872 и която миналата седмица беше достигната, но реагира много силно. Следваща бариера е 970, явяващо се 62% корекция на същото поевтиняване.

При спад подкрепа е 904, което е зона, която трудно ще бъде преодоляна и която ограничи спада в петък. При пробив на това ниво следва тест на дъното от 1 април на 872. Следваща много силна подкрепа е дъното от 22 януари на 850.

Съпротиви 929 952 970
Подкрепи 905 872 850

Веселин Калчев
Финансов анализатор
ФК “Логос-ТМ” АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg