Златото остава в блясъка на славата, петролът се срина

817
Златото остава в блясъка на славата, петролът се срина

Златото и среброто продължават да блестят ярко с новите си върхове. Ценните метали продължават да се ползват с доверието на инвеститорите, като остават най-добрата алтернатива за съхранение на финансов ресурс на този етап от развитието на световната икономика.

Нарастващата инфлация в глобален мащаб, нарастващите бюджетни дефицити и обезценката на валутите, ежедневните понижения на кредитни рейтинги на банки и държави - всичко това лишава от алтернатива и инвестицията на паричен ресурс. Много анализатори смятат, че покачването на златото тепърва започва.

Един от най-богатите и опитни инвеститори в света - Уоран Бъфет обаче смята, че ценният метал всъщност не е толкова ценен, тъй като няма реално приложение в индустрията и е почти безполезен. За разлика от златото, среброто намира доста приложения в човешкият живот, поради което именно Бъфет, през 1997 г. закупи от Лондонската борса 130 милиона унции сребро при цена 4.41 долара за унция, което го направи най-големият собственик на сребро - с около 38% дял от общото количество в света.

Не бива да се изключват обаче и вариантите за раздуване на балона при тези финансови инструменти, вследствие на масовият интерес към тях и възможността за „сигурни" печалби.

Тази сутрин златото се търгува на нива от 1488/89 долара за унция, а среброто се разменя на цена от 42.70/80 долара за унция.

Майските фючърси на лекия суров петрол поевтиняха до 106.48 долара за барел, заради опасенията, че високата стойност на суровината може да намали търсенето й, след решението на Standard & Poor's, относно рейтинга на САЩ. Тази сутрин юнските фючърси се разменят на цена от 107.00/20 долара за барел.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg