Златото отчита нови рекорди

513
Златото отчита нови рекорди

Златото достигна исторически рекордни стойности за трети пореден ден заради очакванията за намаление на американските лихви и опасенията за производството в ЮАР. Ралито на метала обаче уплаши физическия сектор, тъй като бижутерите се оплакват, че високите цени отблъскват потребителите. Златото нарасна до връх от 929.40 долара, което е увеличение спрямо нивата на затваряне вчера в Ню Йорк от 927.50/928.20 долара за унция.

Покупките тогава бяха най-вече технически, както и дължащи се на спекуланти от Япония, които очакват намаление на лихвите на ФЕД. Анализаторите в момента очакват прицел на нивата от 945 долара за унция. Те допълват, че слабостта на долара и очакванията за намаление на лихвите подкрепят метала, но също така се увеличава вероятността за корекция. Те не изключват масови разпродажби след оповестяването на решението на ФЕД. На физическия пазар дилърите очакват разпродажби на скрап, както и прибиране на печалби от инвеститори вследствие на високите цени.

Цената на петрола незначително се повиши днес по време на азиатската търговия, а пазарът е съсредоточен към развитията в американската икономика. Сутринта американският основен фючърс на лекия суров петрол със срок на доставка месец март нарасна с 6 цента, до 91.05 долара за барел. Контрактът вчера нарасна с 28 цента, до 91.05 долара за барел.

Английският фючърс на сорта Брент със срок на доставка също месец март поскъпна с 16 цента, до 91.54 долара за барел след затваряне вчера с 48 цента по-нависоко на 91.38 долара за барел. Пазарът в момента очаква края на двудневното редовно заседание на Федералния Резерв, както и излизащите по-късно през седмицата данни за БВП и трудовата заетост в САЩ.

Злато – технически анализ

Първа подкрепа е 914, следвана от 14-дневната пълзяща средна на 895. След това идва 880, което е 62% корекция на покачването от 850 до рекордните стойности на 929. Следва силната зона 845/850, където се намира дъното от вторник на 850 и пробитият връх от 7 ноември на 845.

Съпротива са новите рекордни стойности на 929 като след тях липсва реална бариера. Силни съпротиви са психологическите нива от 950 и 1000 долара.

Съпротиви9309501000
Подкрепи 914895880

Веселин Калчев
Финансов анализатор
ФК “Логос-ТМ” АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg