Златото продължава да блести

843
Златото продължава да блести

Златото е в полезрението на инвеститорите в последно време, като пречупи в известна степен зависимостта си с движението на щатската валута.

Фючърсите на благородния метал са с 5% над месечното дъно при ниво от 1 050 долара за тройунция в Ню Йорк.

Анализатори коментират, че поскъпването на благородния метал, в условията на повишаваща се щатска валута сочи, че инвеститорите купуват злато не само като хеджиращ инструмент спрямо щатската валута, но и като застраховка срещу световната несигурност.

Световните пазари насочват вниманието си към неприятностите в Европа. Това подхранва поскъпването на долара. От друга страна обаче златото все още се търгува на нива от над 1 100 долара за унция.

По-нататъшно повишение при метала би могло да се очаква, ако щатската валута започне да поевтинява спрямо останалите основни такива.

Дори и златото да продължи да поскъпва в условията на поскъпващ долар, това с течение на времето се очаква да му натежи и да станем свидетели на връщане на обратнопропорционалната зависимост между долара и златото.

Инвеститорите предпочитат да инвестират в злато вместо в чуждестранни валути поради огромните дългове на Западните страни.

Много наблюдатели прогнозират, че централните банки на големите икономики могат да прибегнат към закупуване на злато на настоящите нива или дори на по-високи като застраховка, срещу бъдеща инфлация, или поевтиняване на долара.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg