Златото продължава да отчита нови рекорди

445
Златото продължава да отчита нови рекорди

Златото удари и днес нов рекорд в близост до 900 долара за унция, заради очакванията за намаление от 50 пункта на американските лихви по-късно този месец, което би увеличило привлекателността на метала като алтернативна инвестиция.

Във физическия сектор, опасенията за продължение на поскъпването породиха нови покупки от бижутери от Индонезия и Тайланд, но в същото време дребни инвеститори, най-вече от Япония, прибираха печалби, възползвайки се от рекордните цени.

Спот цената нарасна до 898.00 долара, след което започна тегленето на печалби. По-късно котировките бяха 893.40/894.20 долара, което е над нивата на затваряне вчера в Ню Йорк от 889.90/890.60 долара за унция. Мнозина анализатори се ентусиазираха от днешните движения и посочиха за цел свръх оптимистичните нива от 1000 долара за унция. По-предпазливите обаче обърнаха внимание на екстремния оптимизъм, който е опасен, тъй като може да доведе до рязка корекция.

Цената на петрола вчера спадна с над два долара, тъй като дилърите са притеснени от състоянието на американската икономика. Американският лек суров петрол със срок на доставка месец февруари загуби 2.22 долара, до нива от 93.45 долара за барел, което е с почти 7 долара под историческия рекорд на 100.09 долара, достигнат миналият четвъртък.

Английският фючърс на сорта Брент загуби 1.94 долара, до нива от 92.43 долара за барел. Според анализатори пазарът е бил прекалено надкупен с нивата от 100 долара и предвид сериозните предизвикателства пред световната икономика, в момента е налице спад на цената.

Злато – технически анализ


И днес има нови рекордни стойности от 897.33 долара, които са и първа съпротива. При рязкото поскъпване до исторически рекордни стойности на практика липсват истински съпротиви, тъй като движението е на непозната територия, но вече започват да се прокрадват очаквания за атака дори и на нивата от 1000 долара.

 
Съпротиви900920950
Подкрепи 869845816


Вероятно следваща съпротива ще окажат нивата около 920 долара. Подкрепа е преминатият връх от 3 януари на 869, следвана от пробития най-висок връх за 2007 година от 7 ноември на 845 долара, където се намира и 14-дневната пълзяща средна, което прави подкрепата солидна. По-надолу подкрепа е 816, където преминава 50-дневната пълзяща средна.

Веселин Калчев, Финансов Анализотор, ФК Логос ТМ АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg