Златото расте заради сигурността, която предлага, петролът пада

582
Златото расте заради сигурността, която предлага, петролът пада

Златото се търгуваше днес на 924.15 долара за тройунция, което е ръст от 12.65 долара спрямо нивата на затваряне вчера в Ню Йорк. Металът спадна в сряда, когато инвеститорите ликвидираха позиции, тъй като американските акции първоначално отчитаха растеж на Уолстрийт, след което обаче падаха заради опасенията за нарастваща кредитна криза.

Инвеститорите в момента са съсредоточени към златото и не се интересуват много от другите суровини и цените на акциите. Следващата цел на жълтия метал е 930 долара като според специалистите нивата от 940 и 950 долара за тройунция ще бъдат атакувани следващата седмица. Междувременно най-големия фонд за търговия, който е гарантиран със злато достигна абсолютни рекорди на активите в размер на 765.54 тона злато. Това също е причина за продължение растежа на жълтия метал.

Петролът се срина с повече от 4 долара днес до едногодишно дъно заради нарастващите опасения, че паниката на финансовите пазари ще доведе до по-слабо търсене. Вероятността за намаление на продукцията на ОПЕК по време на извънредно заседание през ноември засега поне не оказва подкрепа.

Цената остава под натиск, тъй като доверието сред инвеститорите не се върна с първите намаления на лихвите, а вместо това те продължават да са на мнение, че предстои световна рецесия, тъй като финансовата криза навлиза с още по-голяма сила във втория си месец. Само до преди месеци суровините растяха, защото бяха използвани като средство за защита срещу инфлация, докато долара беше разпродаван, но в момента са налице точно обратните процеси и зелените пари са търсени заради сигурността, която прелагат.
Американският фючърс на лекия суров петрол със срок на доставка месец ноември загуби 4.19 долара до нива от 82.40 долара за барел като загубите му за последните само две седмици са в размер на 23%. Това е най-силната двуседмична обезценка след началото на 2003 година, когато започна войната в Ирак.

По-рано днес бяха налице и още по-ниски цени от 82 долара за барел, които са най-ниски за последната една година. Контрактите на английския сорт Брент поевтиняха с 3.58 долара до 79.08 долара за барел и се търгуват за първи път през последната година под 80 долара за барел.

Петрол – технически анализ

При паниката на пазарите и огромните движения цифрите почти загубиха значението си като съпротиви и подкрепи. Първа съпротива е 84.20, следвана от пробитото дъно на 86 и началото на последния спад на 89.80. Подкрепа засега е едногодишното дъно от днес на 82, следвана от 80.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg