Златото с нов 27-годишен максимум

614
Златото с нов 27-годишен максимум

Златото се повиши до нов 27-годишен максимум по време на търговията си вчера, в резултат на появилите се спекулации, че поевтиняването на долара спрямо останалите основни валути ще инициира покупки на благородния метал.

Благородният метал отбеляза най-висока стойност от 753.65 долара за тройунция с незабавна доставка вчера, което бе и най-високата стойност при метала от януари 1980 година насам.

По време на търговията си на лондонската стокова борса днес обаче, ценният метал загуби 67 цента от стойността си, или 0.1%, до ниво от 747.20 долара за тройунция.

До голяма степен понижението се предопредели от поскъпването на долара спрямо еврото и останалите валути. Към момента едно евро се разменя при нива от 1.4170 долара.

Цената на златото, освен с движението в долара, е обвързана силно и с тази на петрола. Цената на петрола отбеляза понижение днес от 38 цента по време на търговията си на международните пазари, като въпреки това е едва на 1.4% от постигнатата си рекордна стойност.

Много анализатори очакват повишението при цената на златото да продължи през следващите месеци. Като първо по-сериозно ниво на съпротива се сочат 765 долара за тройунция.

Вчера от CIBC World Markets Inc. повишиха прогнозата си за цената на златото до 800 долара за тройунция през следващата година, на фона на предишните им очаквания за 725 долара за унция.

Като причина за завишаването на таргетираната цена се сочат очакванията за по-нататъшен инфлационен натиск в световен аспект, както и тези за забавяне на световния ръст.

Доларът също се очаква да продължи със слабостта си спрямо останалите основни валути през следващата година.

По-оптимистично настроени са дори от Goldcorp Inc., като изпълнителнияъ директор на компанията заяви, че е възможно цената на златото да се повиши до 1 000 долара за тройунция, на фона на растящото потребление за суровината.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg