Златото с нов исторически връх

811
Златото с нов исторически връх

Златото продължава да поскъпва и регистрира нови рекордни стойности над 1282.72 щатски долара за тройунция. Възходящият тренд на ценния метал остава в сила, като използва несигурните времена на финансовите пазари, но от голямо значение за това движение е и слабостта на щатския долар.

Спрямо валути като австралийски и канадски долар, златото продължава да консолидира и не повтаря растежа, който наблюдаваме спрямо зелените пари. От началото на годината златото е поскъпнало със 17%.

Поскъпването на метала до голяма степен се дължи на притесненията относно дълговите проблеми в Европа. Анализатори коментират, че инвеститорите, които биха купували японската валута, в момента се насочват към злато, опасявайки се от нова пазарна интервенция.

Поскъпването на метала се поддържа и от растящите спекулации, че правителството на САЩ отново ще започне да изкупува облигации, за да стимулира икономиката. Тази сутрин ценният метал се търгува на нива 1278/81 долара за тройунция.

Петролът не последва общия натиск върху щатския долар и понижи стойността си през последните дни. Това движение изглежда "странно" на фона на търговията през последните месеци, в които черното злато следваше движението на цените на акциите и другите суровини. В първите часове на търговия в петък петролът започна да понижава стойността си и от 75.10 по време на американската сесия достигна 72.75. Тази сутрин той се търгува на нива 75.05-75.30 долара за барел.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg