Златото с пореден рекорд, петролът поевтинява

496
Златото с пореден рекорд, петролът поевтинява

Златото и днес постави нов рекорд и може да достигне нивата от 900 долара много скоро, заради несигурността на финансовите пазари и очакванията за агресивни намаления на американските лихви, които повишават привлекателността на метала. Растежът през непознати територии допълнително дава пространство на златото да поскъпва.

Според анализатори, слабостта на долара окуражава инвеститорите да извършват покупки, въпреки че днес най-вероятно няма да е налице пробив на нивата от 900 долара. Спот цената достигна при отварянето на търговията през нощта исторически рекорд от 898.30 долара, след което спадна до 897.00/897.80 долара, което е повишение спрямо нивата на затваряне в петък в Ню Йорк от 895.70/896.50 долара за унция.

Индикациите, че ФЕД ще намали агресивно лихвите в края на месеца, за да помогне на американската икономика, доведоха до свежи притоци на капитали към златото. Опасенията за загуби във финансовия сектор, породени от кризата с вторичните ипотеки, както и страховете за инфлация, породена от рекордните цени на петрола, също привлякоха купувачи и сред инвеститорите, и сред спекулантите.

Цената на петрола обаче спадна при отварянето на азиатските пазари, защото опасенията за рецесия в САЩ продължават да доминират търговията, въпреки безпокойството, което идва от ключовия производител Нигерия. С отварянето на пазарите американският фючърс на лекия суров петрол със срок на доставка месец февруари спадна с 26 цента, до 92.43 долара за барел, след по-ниско с 1.02 долара затваряне в петък в Ню Йорк.

Английският фючърс на сорта Брент със срок на доставка също месец февруари поевтиня в петък с 1.15 долара и завърши деня на 91.07 долара. Нигерия, най-големият производител в Африка, е изправена пред проблеми с бунтовниците в страната, заради които през последните години бяха затворени някои петролни съоръжения. Водеща бунтовническа група в богатата на петрол делта на река Нигер оповести в петък, че е планирала и осъществила експлозива срещу подпаления в петък танкер в пристанището Харкорт.

Миналата седмица цената на петрола поевтиня с пет долара, заради страховете, че спадащия икономически растеж в САЩ ще доведе до намаление на търсенето в най-големия потребител на енергия в света. В началото на януари цената премина за първи път бариерата от 100 долара за барел.

Злато – технически анализ


И днес има нови рекордни стойности от 898.55 долара, като засега психологическото ниво от 900 долара се явява първа съпротива. Вероятна е следваща съпротива до нивата около 920 долара.

Подкрепа е дъното от 10 януари на 866, следвана от пробития най-висок връх за 2007 година от 7 ноември на 845 долара. По-надолу подкрепа е 817, където преминава 50-дневната пълзяща средна.

Съпротиви900920950
Подкрепи 866845817


Веселин Калчев
Финансов анализатор
ФК “Логос-ТМ” АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg