Златото се задържа на нива от около 850 долара

473
Златото се задържа на нива от около 850 долара

Златото днес отчита растеж, след спада на капиталовите пазари, който провокира инвеститорите да купуват метала като алтернативна инвестиция. Цената нарасна със 7.65 долара до 842.90 долара за тройунция спрямо нивата на затваряне вчера в Ню Йорк. Във вторник златото поскъпна с 2% до интрадневен връх от 853.50 долара за тройунция, след което загуби част от печалбите, когато американското правителство обяви плановете за изкупуване на дялове в най-големите банки в страната.

Петролът пада днес, но все още се котира на нива над 78 долара за барел, докато инвеститорите се опасяват от рецесия, което натежа над оптимизма породен от очакваното икономическо съживяване вследствие на помощта към банките. Усилията на американското и европейските правителства доведоха до краткотрайно рали, след което отново натежаха мрачните настроения.

Американският фючърс на лекия суров петрол спадна сутринта с 48 цента до 78.15 долара за барел, докато английския контракт на сорта Брент загуби 33 цента до 74.20 долара за барел. Вчера поевтиняването беше с над 3%, след като в началото на търговията беше налице растеж от над 3 долара. В момента анализаторите не виждат нищо, което да доведе в близък план до поскъпване и според тях търговията ще се установи в тесен рейндж.

Сривът на търсенето в САЩ, финансовата криза и бягството на инвеститорите към сигурни инвестиции доведоха до огромен спад на петрола от рекордните стойности през юли на 147 долара за барел. При втория по големина потребител Китай беше налице ръст на вноса през септември за втори пореден месец с над 10%. Въпреки това обаче финансовата криза и забавянето на някои проекти на рафинерии ще доведе най-вероятно до по-слабо търсене през следващите месеци. Ръстът на БВП на Китай вероятно се е забавил през третото тримесечие до нива под 10%.

Във вторник, тропическата буря Омар премина в ураган и се насочи към Пуерто Рико и малките острови в североизточните Кариби. Бурята прекъсна част от работата във Венецуела в рафинерията Пуерто Ла Круз, където се обработват 200 000 барела на ден. В четвъртък инвеститорите очакват излизането на седмичните данни за нивата на запасите в САЩ. Прогнозите сочат ръст при суровия петрол с 1.9 милиона барела, увеличение от 600 000 барела при дестилатите и растеж от 2.9 милиона барела при запасите на бензин.
Петрол – технически анализ

Първа съпротива е 81.90, следвана от 84.90, което е 62% корекция на поевтиняването 89.80-77.06 и точно нивото, което вчера спря покачването. Следват пробитото дъно от 8 октомври на 86 и началото на споменатия последен спад на 89.80. Подкрепа е едногодишното дъно от петък на 77.06, което днес е подложено на атака, но засега спада е ограничаван до нивата от 78.

Отдел “Анализи валутни пазари”,
ФК “Логос-ТМ” АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg