Златото ще продължава да бъде добра инвестиция

521
Златото ще продължава да бъде добра инвестиция

През 2006 година инвестициите в злато са донесли на притежателите си доходност от 24.75%, след като цената на "благородния метал" регистрира повишение от 497 долара до 620 долара за тройунция. Изминалата година бе петата поредна печеливша година за ценния метал, като за периода цената на златото се е повишила с над 140%.

Така за последните пет години златото е било един от най-печелившите за инвеститорите активи, като за сравнение широкият индекс S&P 500 се е повишил с 23.5%, а технологичният Nasdaq е добавил 23.8% към стойността си.

За същият период долара е загубил 32.4% от стойността си спрямо еврото.

Още по-добро представяне е отбелязала цената на среброто, което за последната една година е поскъпнало с 45.2%, а за последните пет години с 177.8%.

Анализаторите остават позитивно настроени за движението в цената на златото и среброто и през тази година.

Фундаменталните причини, довели до силното поскъпване на златото през последните пет години продължават да са валидни, като някои въздействат дори с по-голяма сила към настоящия момент.

Сред тях са:

- рекордният търговски дефицит на САЩ, както и този по текущата сметка;

- поскъпващият петрол и цените на останалите енергийни ресурси;

- забавянето в сектора на недвижимите имоти и спада на цените в САЩ;

- високите лихви в САЩ и растящите такива в останалите части на света;

- геополитическата нестабилност и заплахите от тероризъм в световен мащаб;

- поевтиняването на щатския долар спрямо останалите основни валути;

- растящото търсене на златото, като застраховка на инвеститорите срещу инфлацията,  както и от страна на централните банки

От финансовата къща Gold Investments Ireland прогнозират, че през настоящата година е доста възможно цената на златото да премине нивото от 850 долара за тройунция.

Главният анализатор на метали от Deutsche Bank AG - Петер Ричардсън обяви златото като най-добър избор сред стоките за 2007 година. Според него, ако човек е изправен пред избора да направи една единствена инвестиция сред инструментите на стоковите пазари, златото е най-добрия избор.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...