Златото трудно удържа нивата от 800 долара, петролът с незначителен растеж

379
Златото трудно удържа нивата от 800 долара, петролът с незначителен растеж

Спот цената на златото достигна интрадневно дъно на 799 долара, след което нарасна до 802.00/802.80 долара, което е спад спрямо нивата на затваряне вчера в Ню Йорк от 802.90/803.60 долара за унция, когато беше отчетен растеж от 1%, благодарение на силата на платината и спрелия да поскъпва долар.

Според анализатори, при златото тенденцията за търговия в рейндж се запазва, тъй като от една страна борсовите индекси са слаби, а от друга нестабилността на пазарите кара инвеститорите да се насочат към по-сигурни инвестиции, каквато е и златото. Имайки предвид обаче последните действия на централните банки, които намалиха проблемите, свързани с ликвидността в края на годината, потенциалът пред метала е по-скоро за нарастване, като първа съпротива са нивата на 812 долара.

Петролът нарасна слабо днес по време на азиатската търговия. Основният американски фючърс на лекия суров петрол със срок на доставка месец януари поскъпна с 33 цента, до 90.41 долара за барел, докато английският фючърс на сорта Брент със срок на доставка месец февруари нарасна с 45 цента, до 90.57 долара за барел.

Цената нарасна за кратко и после спадна по време на търговията в Ню Йорк вчера, тъй като турски войски навлязоха в произвеждащия петрол северен Ирак, но в последствие се оттеглиха. Според турското военно командване на кюрдските сепаратисти е бил нанесен тежък удар по време на наземната операция, както и по време на въздушните удари през уикенда. Акцията на Анкара обаче не беше приета с изненада от пазарите.

В допълнение, увеличението на геополитическия риск се балансира от опасенията за икономиката и по-специално тази на САЩ, която остава основен фактор за търгуващите, тъй като неин спад ще доведе до по-слабо търсене на петрол.


Злато – технически анализ

Съпротива е върхът от преди една седмица на 817. Следва низходящата тренд линия на спада от последния месец, която текущо минава през 822, а след нея идват върхът от 26 ноември на 836 и 28-годишният връх на 845.

В посока надолу подкрепа е 792, откъдето преминава 50-дневната пълзяща средна. След това подкрепи са 767 и 744, които са съответно 38 и 50 процента корекции на голямото покачване 642-745.

Съпротиви817836845
Подкрепи 790767744

Веселин Калчев
Финансов анализатор
ФК “Логос-ТМ” АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg