Златото започна седмицата с нови рекорди

708
Златото започна седмицата с нови рекорди

Златото днес се търгува в близост до историческия връх, който достигна вчера и е в непосредствена близост до нивата от 1000 долара за тройунция. Причината за растежа на метала са очакванията за солидни намаления на американските лихви и рекордните цени на петрола. Спот цената достигна 987 долара днес при нива на затваряне вчера в Ню Йорк от 981.20/982.00 долара за тройунция и при достигнати рекорди от 989.30 долара.

В момента всички хедж фондове извършват покупки и дългите позиции на пазара продължават да нарастват. Това създава реална възможност от цени над 1000 долара преди заседанието на Федералния резерв на 18 март. Според анализатори пробивът на психологическата бариера е неизбежен и е въпрос на време. Междувременно обаче реалното търсене от физическия сектор спадна значително и това прави дългосрочните перспективи негативни.

Специалисти по техническия анализ определят в момента като съпротиви нивата от 992 и 1004 долара. Днес в Сингапур физическият сектор не беше активен, след като бижутери от Индонезия и Тайланд осребряваха резервите си заради достигнатите рекордни стойности в предишния ден. Това не изненадва дилърите, които очакват първоначални разпродажби от бижутерите при приближаването на нивата от 1000 долара, но тази тенденция едва ли ще продължи дълго, тъй като през последните седмици физическият сектор не е извършил големи покупки.

Петролът се повиши днес заради слабостта на долара и съобщенията, че ОПЕК ще задържи нивата на производство без промяна. Американският фючърс на лекия суров петрол със срок на доставка месец април напредна с 18 цента до 102.63 долара за барел при нива на затваряне вчера в Ню Йорк от 102.45 долара за барел. В началото на днешния ден контрактът поевтиня за кратко при теглене на печалби заради вчерашните нови рекордни стойности от 103.95 долара за барел.

Английският фючърс на сорта Брент със срок на доставка месец април нарасна с 22 цента до 100.70 долара за барел. Покупките на петрола и металите се извършват като защита срещу инфлация и се дължат на слабостта на долара. Междувременно президентът на ОПЕК, министърът на енергетиката в Алжир Чакиб Келил, заяви че 13-членната организация няма да обсъжда увеличение на продукцията си по време на официалното заседание утре във Виена. Картелът произвежда около 40% от петрола в света.

Злато – технически анализ

Първа съпротива са новите рекордни стойности на 989, следвани от психологическите нива на 1000 долара.

Подкрепа е 965, където има интрадневен връх от 27 февруари, както и там се намира 38% корекция на растежа 926-989. Следва 950, явяващо се 62% корекция на същото покачване. Базата на 926, откъдето тръгна последното значимо покачване, е следваща подкрепа. 

Съпротиви98910001010
Подкрепи 965950926

Веселин Калчев
Финансов анализатор
ФК “Логос-ТМ” АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg