Artemis I счупи 52-годишен рекорд на Apollo 13

742
Artemis I счупи 52-годишен рекорд на Apollo 13

© НАСА

Космическият кораб Orion, основна част от програмата на НАСА Artemis I, постави нов рекорд за полет в Космоса. В ранните часове на неделния ден Orion премина отвъд точката, до коята е стигал някога космически апарат, предназначен да превозва стронавти. По този начин космическият кораб счупи досегашния рекорд, поставен от Apollo 13 през 1970 г. Два часа по-късно Orion вече се намира на приблизително 401 798 км от Земята.

„Artemis I беше проектирана така, че да натовари максимално системите на Orion и се спряхме на далечната ретроградна орбита като наистина добър начин да направим това", каза Джим Гефър, ръководител на интеграцията на космическия кораб. "Случи се така, че с тази наистина голяма орбита, на голяма височина над Луната, успяхме да преминем рекорда на Apollo 13. Но по-важното беше, че разширихме границите на изследването и изпратихме космически апарати по-далеч, отколкото някога сме правили."

От всички мисии, при които е било възможно този рекорд да бъде счупен, Artemis I още отначало беше най-силния кандидат. Space.com посочва, че първоначалният план на полета на Apollo 13 не предвижда поставяне на рекорд. Едва след като експлозия в средата на мисията принуждава НАСА да начертае нов курс за връщане, командният модул Odyssey постига това - 400 171 км от Земята.


След аварията, при ограничените запаси от кислород на лунния модул Aquarius НАСА трябва да върне Apollo 13 на Земята възможно най-бързо. В крайна сметка агенцията се спира на траектория на полета, която използва гравитацията на Луната като прашка. Един от служителите на НАСА, които имат решаващо значение за безопасното завръщане на астронавтите тогава е Артуро Кампос, който създава аварийния план.

За да почетат това негово постижение, от НАСА поставят манекен, кръстен на Кампос, като симулация на екипаж в Orion.

„Джеймс Уеб“ и „Хъбъл“ продължават да изумяват с още разкрития за ВселенатаНАСА и ЕКА публикуваха снимка, която показва странен сблъсък на галактики

Успешно облитане на Луната

Само преди дни дойде предната добра новина с адрес Artemis I - космическият кораб Orion завърши успешно една от ключовите маневри на своето първо пътешествие: прелитане около Луната, по време на което се доближи на 130 км от лунната повърхност. Това бе важно по няколко причини, не на последно място защото бе критичен тест за двигателната система.

По пътя си към Луната Orion извършва четири корекции на траекторията, като двигателят на орбиталната маневрена система е работил в продължение на 2 минути и 30 секунди. В момента, в който се включва двигателят, космическият кораб без екипаж, но проектиран за такъв, се движи със скорост 8000 км/ч на близо 400 километра от Луната. Малко след това Orion преминава на 130 километра от лунната повърхност и се движеше със скорост 8210 км/ч.

Завръщането на космическия кораб на Земята е планирано за 11 декември.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg