Астрономи откриха 30 млрд. пъти по-масивна от Слънцето черна дупка

1346
Астрономи откриха 30 млрд. пъти по-масивна от Слънцето черна дупка

© ESA/Hubble/Digitized Sky Survey

Астрономи са открили свръхмасивна черна дупка, считана за една от най-големите, засичани някога.  
 
Откритието, публикувано от Кралското астрономическо дружество, показва, че черната дупка е повече от 30 милиарда пъти по-масивна от Слънцето - мащаб, който рядко се наблюдава от астрономите, съобщава CNN. 
 
Изследователите определят новата черна дупка като "изключително вълнуващо" откритие, което отваря възможности за откриване на много други, по-големи космически обекти от този тип. 
 
Екипът, ръководен от Университета в Дърам, Великобритания, използва техника, известна като гравитационна леща, при която близка галактика се използва като гигантска лупа за огъване на светлината от по-отдалечен обект. Това им позволява да изследват отблизо как светлината се огъва от черна дупка в галактика, намираща се на стотици милиони светлинни години от Земята. 
 
За потвърждаване на размера на черната дупка са използвани и суперкомпютърни симулации и изображения, заснети от космическия телескоп "Хъбъл". 
 
Това е първата черна дупка, открита с помощта на гравитационна леща, като екипът е симулирал светлината, пътуваща през Вселената, стотици хиляди пъти, се посочва в прессъобщение на Кралското астрономическо дружество. 
 
“Джеймс Уеб” погледна в миналото и преобърна науката за Вселената Космическата обсерватория е разкрила шест големи галактики, които са съществували между 500 и 700 милиона години след Големия взрив


"Тази конкретна черна дупка, чиято маса е около 30 милиарда пъти по-голяма от масата на нашето Слънце, е една от най-големите откривани досега и е на горната граница на това колко големи според нас теоретично могат да станат черните дупки, така че това е изключително вълнуващо откритие", коментира водещият автор на изследването Джеймс Найтингейл, космолог от катедрата по физика в Университета в Дърам. 

"Повечето от най-големите черни дупки, за които знаем, са в активно състояние, при което материята, привлечена в близост до тях, се нагрява и освобождава енергия под формата на светлина, рентгенови лъчи и други видове радиация", добавя Найтингейл. "Гравитационното обективиране обаче дава възможност за изучаване на неактивни черни дупки - нещо, което в момента не е възможно в далечните галактики. Този подход би могъл да ни позволи да открием много повече черни дупки извън нашата локална вселена и да разкрием как тези екзотични обекти са еволюирали по-назад в космическото време." 
 
Историята на това конкретно откритие започва още през 2004 г., когато астрономът от Университета в Дърам Аластър Едж забелязва гигантска дъга на гравитационна леща, докато преглежда изображения от изследване на галактики. Сега екипът се е върнал към това откритие и го е изследвал допълнително с помощта на телескопа "Хъбъл" на НАСА и суперкомпютъра DiRAC COSMA8. 
 
Ултрамасивните черни дупки са най-масивните обекти във Вселената и са рядка находка за астрономите. Произходът им е неясен, като някои смятат, че са се образували при сливането на галактики преди милиарди години. 
 
Всеки път, когато една галактика се слива с друга, звездите се губят, а черната дупка набира маса, сочи теорията, което обяснява невероятно високата маса на някои тях. 
 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg