12% повече милионери през изминалата година

1846
12% повече милионери през изминалата година

Броят на милионерите се е повишил с 12% през изминалата година, като най-голямо повишение бележат домакинствата с богатство над 1 млн. долара в Сингапур, според данни на базираната в Бостън консултантска компания Boston Consulting Group.

Милионерите в Сингапур са се увеличили с 33%, след като година по-рано те нараснаха с 40%, сочат още данните.

В САЩ има най-много домакинства с благосъстояние от над 1 млн. долара - общо 5.2 милиона, следвани от Япония и Китай.


Ръстът в броя на милионерите между 2008 и 2010 година е съвпаднал с този между 2005-та и 2007-ма година, което сочи ясно излизане от кризата, коментират от консултантската агенция.

Възстановяването на световните борси е сред основната причина за това.

Световните активи под управление са се повишили с 8% до 121.8 трлн. долара през изминалата година, с което се оказаха под предишния им пик от 111.8 трлн. долара през 2007-ма година.

Най-голямо абсолютно повишение са отбелязали управляваните активи в САЩ и Канада, където те са се повишили с 3.6 трлн. долара до 38.2 трлн. долара през изминалата година.

Така Европа е била изместена от лидерската позиция на регион с най-много управлявани активи.

Най-ускорен ръст при този показател пък, е регистриран в азиатско-тихеокеанския регион с повишение от 17%.

В изследването са били включени 62 страни, предтавляващи 98% от глобалния вътрешен продукт в световен мащаб.

Силното представяне на финансовите пазари по света е основния двигател на повишението на богатството на населението, сочи доклада. Така например индексът MSCI AC World Index, следящ представянето в развитите и развиващите се страни се е повишил с 13% през изминалата година, включително с дивидентите.

Северна Америка продължава да е региона където най-голяма част от богатството на населението е вложено в акции с пропорция от 44%.

И все пак под 1% от домакинствата по света могат да се нарекат милионери - което означава да да разполагат с ликвидни активи от над 1 млн. долара, без да се включва стойността на притежаваните от тях имоти.

Домакинствата които влизат в графата милионери контролират около 39% от световните активи, което е повишение от държания от тях дял в размер на 27% година по-рано.

Сингапур също така държи лидерската позиция по отношение на процентът на домакинствата влизащи в категорията милионери - 15.5%. Той е следван от Швейцария и Катар.

Саудитска Арабия пък е страната с най-голяма концентрация на ултрабогаташи, като броят на хората със състояние над 100 млн. долара в активи е 18 на 100 000. Швейцария е втора, а Хонг Конг трети по този показател.

Глобалното богатство се очаква да се повишила с 6% през годините 2010-2015-та и да достигне сумата от 162 трлн. долара към края на посочения период, прогнозират от агенцията.

По отношение на управляваните от глобалните 120 фонда средства се стига до следния извод. Техните активи са се повишили средно с 7.5% през изминалата година, което е забавяне в сравнение с темпа им на нарастване от 12.8% година по-рано.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg