20 години разграбване

1387
20 години разграбване

Днес се навършват 20 години от падането на комунизма в България. 20 години преход към пазарна икономика, като остава усещането че не сме я постигнали или поне не такава, каквато очаквахме да бъде.

За тези 20 години се промениха много неща, но тук ще се спрем на това как бяха разграбена икономиката и населението на страната.

В началото бяха мутрите. Създадоха се първите борчески организации - първо охранителни фирми, после се преобразуваха в застрахователи. Това бяха времена на рекет, насилие... и бедност.

Пирамидите. Другата популярна форма на ограбване от зората на капитализма бяха пирамидите. Родни и чуждестранни мошеници бързо приложиха Понци схемите в страната, където отсъстваше всякаква регулация.

Кредитните милионери. В периода преди финансовия колапс, държавни и частни банки се надпреварваха да раздават кредити, които знаеха че няма да бъдат върнати.

Масовата приватизация. Най-големите печеливши бяха приватизационните фондове, от които много малко в крайна сметка се оказаха печеливши за обикновените вложители. РМД-тата също бяха популярни. В резултат, много от предприятията бяха купени и продадени на безценица или в крайна сметка съсипани.

Голямата приватизизия. Тя започна от идването на Иван Костов на власт. Тогава Ал. Божков получи прякора „Г-н 10%", след което се оплака че не можел да иска по 20 като му излязло име. Много промишлени предприятия и банки бяха разпродадени по интересни схеми на плащане, които в крайна сметка ощетяваха държавата.

Държавните поръчки. С царисткото правителство държавният бюджет стана основен източник на кражби. Започна ерата на пищни държавни поръчки - ако нещо струваше милион държавата плащаше 3 изпълнителя, като аритметиката беше проста. 1 млн. разходи, 1 печалба на изпълнителя и 1 за властта.

Източването на ДДС. Тук нещата не започват от предното правителство, но по негово време добиха чудовищни размери. Интересното е че, името на Мургина все по-рядко се чува в новините, а се говореше за кражби в размер на 1-2 млрд. лв. само за година.

Заменките. Поляна във Видинско срещу поляна на брега на морето. Естествено, морският имот е на държавата. Рекорден брой замени бяха осъществени от предходното правителство, като се отличаваше най-вече Министерство на земеделието и горите.

Двадесетата годишнина на т. нар. преход посрещаме с ново правителство. Какви ли нови модели ще добави към гореописаните? Ще поживеем, ще видим...

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg