Апокалиптичен сценарий 2009

4892
Апокалиптичен сценарий 2009

Ето че още една календарна година отива към своя край и съответно идва времето за равносметки и прогнози. В края на 2007 г., до голяма степен на шега, написах материалът "Апокалиптичен сценарий 2008", като самият аз не вярвах, че много от него ще се реализира на практика и то в рамките на годината.

Но ето че днес SOFIX е трицифрено число, световната икономика е, или върви, към рецесия, имотният балон издиша, както и безработицата започна да расте. В същото време обаче правителството оцеля, бордът и банковата система може би тепърва ще бъдат подложени на изпитание, съответно апокалипсисът се отлага. Може би за 2009 г.?

Днес ще ви представя „Апокалиптичен сценарий 2009", като притеснението ми е, че той вече е близо до реалността. Този път сагата ще бъде с отворен край, защото възстановяване от кризата едва ли ще видим през 2009 г.


1. След като световната криза започна да дава своето отражение в последното тримесечие на настоящата година, тя ни връхлита с пълна сила след настъпването на новата година. Промишлеността се задъхва от липса на поръчки, кредитирането е трудно достъпно, нараства безработицата. Вътрешното потребление се свива, това удря и сектора на услугите.

2. Започналото свиване при имотния пазар, спадът на инвестициите, липсата на купувачи, трудно достъпните кредити водят до масови фалити в сектора, освобождаване на работници и замразяване на проекти. Кризата в сегмента носи последици и в свързаните дейности, като производство на материали, цимент, проектантски, брокерски и консултантски услуги и т. н. Заетите в строителството се оценяват на 250 000 души.

3. Намаляването на заетостта води до повишаване броя на лошите кредити. Банковата система става все по-консервативна при отпускането на средства. Свиването на кредитирането допълнително ограничава покупателната сила на населението и съответно потреблението. Кредитът за бизнеса става все по-скъп и трудно достъпен, което изважда някои фирми от пазара.

4. Цените на имотите започват да падат стремително. Банки изкарват на тезгяха жилища на нередовни платци, което води до още по-ниски цени. Като се има предвид, че собствеността е основна част от богатството на българина, това допълнително нанася удар върху финансовото му състояние и възможности.

5. Чуждестранните банки изтеглят капитали от родните, което намалява валутните резерви. Допълнително спадът на износа, туризма и инвестициите стопява стойността им. В същото време обаче свиването на вътрешното потребление, инвестициите в машини и съоръжения ограничават и вноса, което до някъде запазва статуквото.

6. Европейският съюз не пуска еврофондовете за България поради корупцията във всички етажи на властта и дебелокожието на политиците. Това допълнително утежнява икономическата ситуация в условията на криза.

7. Брутният вътрешен продукт се свива, като единствено изсветляването на икономиката може да покаже по-нестраховити стойности на показателя.

8. В средата на годината се провеждат редовните парламентарни избори. Никой не печели мнозинство. Започват дълги пазарлъци за съставянето на кабинет и разделянето на министерските кресла, както и прикачените към тях бюджети. Политическата нестабилност, забавянето на съставянето на кабинет и икономическата некомпетентност на властта допълнително усложняват ситуацията и адекватното и бързо вземане на антикризисни мерки.

9. Борсата е далеч от обзора на инвеститорите. Цените продължават да падат, фалират компании с големи дългове и свиващи се пазари. Договорните фондове намаляват, както и активите им стават минимални. Оцелелите компании се търгуват за стотинки, като най-прозорливите ще имат възможност да купят на ниски цени.

10. Във втората половина на годината безработицата продължава да расте и достига двуцифрени стойности, допълнително увеличаваща се от завръщащите се българи от чужбина, където също няма работа. Държавните мерки и мъглявото харчене на милиарди от фискалния резерв за инвестиции в спорни проекти са с минимален икономически ефект.

11. Правителството е изправено пред свиващи се приходи в държавния бюджет, намаляващи валутни резерви, все по-голяма безработица, фалити на фирми, съответно и вече не толкова стабилна банкова система. При условие, че управляващите ни не реагираха адекватно на кризата в зародиша й, дали ще се справят с нея в разгара й през 2009 г. е въпросът, който всички ние си задаваме?

Четете още:

Апокалиптичен сценарий 2008

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Eugenio
# 0
13:11 | 22 November 2015
Knocked my socks off with kngedelow!
Love
# 1
03:06 | 18 June 2012
I'm not ealsiy impressed. . . but that's impressing me! :)
Хани
# 2
17:01 | 16 January 2009
12. Борда пада, лева девалвира до 4-5 лева за едно евро. 13. Фалит на няколко банки.
koko
# 3
23:12 | 21 December 2008
Най-обичам да чета как от кризата се извичат печалби и как българите са най-великите тарикати на тоя свят, Анна и как точно те/не някой друг/ а те, ти, ти той и тя ще знаете как :). Пожелавам на всички българи да знаят как да 'извлекат печалби' от кризата през 2009 година :)))))))) пожелавам им също валутният борд да не издържи!
Anna
# 4
09:12 | 19 December 2008
За автора - Браво, мисля че трябва да се ориентира към политиката, че там липсват анализатори, което е един от начините за превенция. За съжаление аз също съм на мнение, че поне около 70% от прогнозите му ще се сбъднат. Някои от коментарите тук, не отговарят на нивота на материала и може би трябва да бъдат поместени някъде където тематиката е фантастично кино. Още веднъж поздравления. А пък за бъдещето - всяко зло за добро, от всяка криза могат да се извлекат печалби, стига да знаеш как.
ivotuning
# 5
00:12 | 19 December 2008
po dobre avtora da ne pi6e podobni szenarii 4e 6te vzeme da poznae i togava............
Petrov
# 6
17:12 | 18 December 2008
Започва гражданска война. Щатите решават да я потушат и пускат ядрена бомба която е открадната във въздуха :)
Joda
# 7
15:12 | 18 December 2008
Поздравления за автора за дълновидността му през изминалата година. Да се надяваме, че този сценарий няма да се сбъдне през предстоящата такава.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg