Audi, BMW и Daimler купуват картографската платформа на Nokia

3150
Audi, BMW и Daimler купуват картографската платформа на Nokia

Успешното внедряване на свързаните автономни автомобили съдържа много елементи. Интелигентните карти в реално време и GPS услуги са два от най-важните от тях, защото автомобилите, дори и оборудвани със сензори и камери за задно виждане, имат нужда да знаят какво има около тях.

Макар и от съществено значение, технологиите отдавна са извън обхвата на много от водещите автопроизводители. Досега.

Консорциум от три от най-големите германски автопроизводители -Audi, BMW и Daimler (компанията майка на Mercedes-Benz), предприеха голяма стъпка към прилагането на тези технологии в автомобилите на клиентите, като постигнаха споразумение за придобиването на дигиталната картографска платформа на Nokia - HERE, за малко под 2.8 млрд. долара.


HERE може да изготвя карти с висока резолюция, като събира данни от над 80 000 източника ежедневно, в това число автомобили, мобилни телефони и инфраструктурни елементи.

Вижте още: Пет неща, за които ни бе обещано, че ще се случат до пет години

Комбинирането на трите компании с вече общирната мрежа от източници на HERE ще добави 2 милиона допълнителни свързани автомобили, които до голяма степен ще увеличат точността и обхвата на картите и GPS услугите на HERE.

Ако не сте запознати с HERE, вероятно трябва да поправите този пропуск. Четири от всеки пет нови автомобила, които се продават в Европа и Северна Америка, използват картографската технология на HERE в навигационните си системи.

Придобиването на HERE съвсем не означава край на споделянето на картографски технологии в автомобилната индустрия, а точно обратното. "HERE ще остане отворена за всички клиенти, както и за други инвеститори, които биха създали дори още по-голяма акционерна структура," се казва в прессъобщение на BMW.

Точно това пък е необходимо, за да може автономните автомобили да се превърнат в реалност – автопроизводители, които работят заедно и си сътрудничат, насърчавайки и споделяйки технологии за свързаност, вместо всеки да ги пази за себе си.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg