Балонът в Китай заплашва световното възстановяване

2793
Балонът в Китай заплашва световното възстановяване

Ръстът на китайската икономика може да бъде сериозно засегнат от слабото търсене на стоки в страните основни партньори, като САЩ и Япония, прогнозира Бил Грос, управляващ най-големия в света облигационен фонд - Pacific Investment Management Co.

На Китай може да се наложи да контролира собствения си балон, допълва Грос, цитиран от информационната агенция Bloomberg.

В страната се произвежда за износ, който може да е много по-слаб от очакванията на бизнеса.

Систематичният риск от възникването на нови балони на активи, може да подложи икономиката на страната пред сериозно изпитание, коментира Грос.

За подобни балони предупреждават още от ОИСР и от други организации.

Безработицата в страната е двуцифрено число и се очаква да остане близка до това ниво през следващите шест месеца, въпреки разкриването на нови работни места.

Китайският търговски излишък е нараснал почти двойно през октомври в сравнение с предходния месец до ниво от 24 млрд. долара, според официалната статистика. В същото време широките пари са се повишили с рекордните 29.4% през същия месец на годишна база, по данни на централната банка.

Основният борсов индекс в страната - Shanghai Composite Index е нараснал с цели 84% през тази година, като компаниите в него се търгуват при съотношение цена-печалба за предходните 12 месеца от 35, което е едно високо съотношение.

Всичко това навежда на мисълта за формирането на един балон на големи очаквания.

Китайската централна банка задържа нивото на лихвите при 6.83% от юли 2008 година насам.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg