Черен сценарий за Европа

2609
Черен сценарий за Европа

Дълговата криза ще доведе до депресия в Европа, прогнозира Карл Уайнберг, главен икономист в High Frequency Economics. Ръстът на безработицата, дефлацията и нулевите лихви ще се закотвят на Стария континент в едно обозримо бъдеще, прогнозира още икономистът.

След месеци на бездействие, Уайнберг вярва, че времето за спасяване на Гърция вече е изтекло. Щом веднъж осъзнае, че страната е банкрутирала, пазарът бързо ще разбере че и други страни членки като Португалия, Ирландия, Испания и Италия могат да я последват.

Страните от така наречената група PIIGS имат дълг общо в размер на 3 трлн. евро. Загубите за финансовата система пък могат да достигнат 1.5 трлн. евро, според икономиста.

Загубите могат да накарат банките да спрат да кредитират, което пък ще накара правителствата да ги финансира. Това пък от своя страна ще доведе до ужасни съотношения на дълг-БВП.

Истинската цена на банкрута на Гърция все още е трудно да се прогнозира, поради огромния размер на застрахователни инструменти на дълговете на затруднените страни, смята Уайнберг.

„Това е шок, който лесно ще се простре по целия свят, подобно на банкрута на Lehman", коментира специалиста.

Уайнберг е прекарал около 2 години в отправяне на различни предложения и решения за справяне с кризата, като нито едно от тях не е било прието. Сега на него не му остава нищо друго освен да наблюдава какво ще се случи.

„Най-важното нещо, което трябва да направи ЕЦБ в момента е да използва репо-лостовете си, за да подсигури достатъчна ликвидност на банките за да оперират в краткосрочен и дългосрочен план", смята анализатора.

Визирайки трудностите на страните от Еврозоната да се споразумеят за нещо просто като размера на Фонда за помощ за европейските страни, Уайнберг смята, че е по-добре всяка страна индивидуално да подходи към финансовата си система.

Разбира се не всички ще съумеят да се справят. За богатите страни като Германия и Франция това ще бъде значително по-лесно. За страните от групата PIIGS, нещата ще бъдат значително по-трудни.

И ако МВФ не съумее да намери начин за подпомагане на изпаднали в банкрут страни, то може да се очакват изключително тежки последствия за банковите системи в тези страни и множество фалити.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg