Евтин или скъп е бензинът в България?

3306
Евтин или скъп е бензинът в България?

Всяко тримесечие Bloomberg публикува традиционното си изследване за цените на горивата сред 61 държави по света. Какво сочат данните за третото тримесечие на 2016 г.?

България се намира на 24-о място по цена на своя бензин А95. Цената на литър бензин в края на последната седмица от тримесечието е 1.13 долара, или точно 2 лв. (последните данни на energy.eu сочат, че бензинът у нас се продава за средните 1.98 лв. за литър).

Тримесечие по-рано страната ни бе класирана на 22-а позиция, а година по-рано – на 26-о място. Най-евтино продължава да е във Венецуела, следвана от Саудитска Арабия, Иран и Кувейт.

Най-скъп бензин зареждат шофьорите в Хонконг, Норвегия и Холандия.

Евтин, евтин, но не съвсем...

Има ли картел у нас Вижте решението на КЗК

Измерен през дохода на българите, бензинът у нас изглежда въобще не е евтин. Средният дневен доход в страната е 19.52 долара, или 34.64 лв. За да си позволите 1 литър А95, ще трябва да отделите 5.78% от дневното ви възнаграждение, изчисляват още от Bloomberg, като ползват данни на GlobalPetrolPrices.com.

Само тримесечие по-рано България бе класирана на 52-о място по достъпност на горивата, днес вече сме на 54-а позиция. Номер 1 тук е Венецуела, следвана от САЩ, където са нужни едва 0.42% от дневния доход, за да налеем 1 литър бензин в автомобила ни.

По-зле от нас са в Индия, Пакистан, Филипините и Нигерия, където са нужни съответно 21.21%, 15.34, 10.26 и 9.19 на сто от дохода, за да купят 1 л А95.

Само преди три месеца страната ни заемаше 30-а позиция по друг критерий – процент от годишните разходи, които харчим за покупката на горива. В края на третото тримесечие обаче вече сме на 33-а позиция с 1.24% от дохода ни, който се харчи за гориво. Изчисленията сочат, че средно на година шофьорите у нас наливат по 78.29 литра. 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg