ФЕД стои зад ралито на Wall Street?

1368
ФЕД стои зад ралито на Wall Street?

Най-положителното икономическо развитие през 2009 г. бе ралито на фондовите борси, коментира Чарлз Бидерман, ръководител на Trim Tabs Investment Research.

От средата на март пазарната капитализация на всички щатски компании се е повишила с повече от 6 трлн. долара, което успокои нервите на инвеститорите и повиши нетното богатство на половината американци, които притежават акции.

Но източникът на парите, които избутаха цените на акциите толкова високо и бързо, остава мистерия, защото по-голямата част от тях не дойдоха от традиционните играчи като компании, чужди инвеститори, пенсионни и хедж фондове.

„Ако парите, повишили цените на акциите не са дошли от традиционни играчи, явно са дошли от другаде", коментира Бидерман.

„Щатското правителство е похарчило стотици милиарди долара да подкрепи автоиндустрията, имотния пазар, банките и брокерите".

„Защо да не подкрепи и фондовия пазар? Доколкото знаем не е незаконно ФЕД или финансовото министерство да купуват фючърси на S&P 500. Още повече, че няколко официални лица предложиха правителството да подкрепи цените на акциите."

В статия на Financial Times от 2002 г., представител на ФЕД е цитиран, че институцията е обмисляла покупката на акции директно, не само на фючърси. ФЕД може „теоретично да купува всичко, за да помпа пари в системата".

Бившият съветник на Клинтън, Джордж Стефанополус споменава през 2006 г., че има „неофициално споразумение между големи банки да влязат и купуват акции на пазара, ако има проблем".

Да се върнем към средата на март 2009 г. Нищо позитивно не се случваше и инвеститорските настроения бяха ужасяващи. ФЕД, правителството и Wall Street се чудеха как да предотвратят срив на системата. ФЕД бе склонен да принтира колкото се наложи пари за целта.

Какво ако Бен Бернанке, Тимъти Гайтнър и шефовете на големите фирми на Wall Street са решили, че създаването на рали на фондовите пазари е начинът да се спаси икономиката? В крайна сметка доходите бяха паднали с над 10% към първото тримесечие на 2009 г., а трилионите, похарчени от държавата за да спасят всякакви компании, не работеха.

Един от начините да се манипулира пазара би било ФЕД или министерство на финансите да купуват за към 20 млрд. долара фючърси на S&P 500 всеки месец за година. В зависимост от нивото на ливъридж тези 20 млрд. може да се превърнат в 100 млрд. покупателна сила.

Този вид интервенция би обяснила някой необичайни действия на пазара през последните месеци, с цени на акциите, повишаващи се при ниски обеми, докато компаниите продаваха големи количества нови емисии, а дребните инвеститори стояха настрана.

Тайлър Дардън от ZeroHedge отчита, че фактически ръстът на пазара от средата на септември е дошъл от търговията с фючърсите на S&P 500 след затварянето на пазара.

Ако сме въвлечени в схема за манипулация на пазара, бихме я държали, докато „ефектът на богатството" формира подкрепа на икономиката и да речем три тримесечия на ръст на БВП, смята Бидерман.

„Бихме искали да наблегнем на това, че нямаме доказателства, че ФЕД или правителството хвърлят пари на фондовия пазар, директно или индиректно. Но ако те не помпат цените на акциите, то кой го прави?", пита Бидерман.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

hehe
# 0
14:01 | 7 January 2010
И к'во, казвате, на Уолстрийт организирали рали? Вземете си купете речник, и разберете, че "рали" на български означава само и единствено "автомобилно състезание". На английски думата има няколко значения, едно от които си има съвсем добър български еквивалент -- "съвземане, възстановяване, съживяване" Осъзнайте се, че приличате на меню в квартална кръчма, където "запечен картоф" го превели "constipated potato" :)
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg