Г. Ангелов: Намаляват трансферите към чужбина

840
Г. Ангелов: Намаляват трансферите към чужбина

"Има намаление на потока на парични средства, които излизат от България в чужбина. Два или три пъти е намалението на този трансфер", заяви икономистът Георги Ангелов преди представянето на изследването на тенденциите в трансграничната миграция на Институт "Отворено общество".

Според него тези данни вероятно се обясняват със загуба на заетост или намаляване на доходите. При временно пребиваващите в България отливът на средства към техните семейства намалява от около 7-8 милиона евро на 2-3 милиона евро месечно. Ангелов изтъкна, че България има точни данни затова колко хора са напуснали само по време на преброяването.

Междинно се получават данни при смяната на настоящия адрес и то обикновено, когато изтече срокът на личната карта на хората. Тази година и миналата има масово промяна на постоянния адрес, тъй като сега хората си сменят личните карти, обясни икономистът. Има официални данни за напусналите страната само за второто полугодие за 2008 година. Тогава нетно около 6000 са напуснали страната - 10 000 са напуснали и 4000 са влезли в страната.

Паричните трансфери на българите, живеещи в чужбина, към страната остават значителни и относително стабилни. Те са стабилизиращ фактор, както за икономиката като цяло, така и за домакинските бюджети, коментира още икономистът. Ангелов обясни и, че за последното десетилетие, в пъти са се увеличили студентите, учещи в чужбина. Около 15% от напускащите са заради обучение в чужбина.

Източник/БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg