Г-н Дянков, ето Ви няколко антикризисни мерки

2660
Г-н Дянков, ето Ви няколко антикризисни мерки

Днес правителството отрече тиражираните в пресата антикризисни мерки да са техни (след като бяха публично разкритикувани) и реших да улесня Министерството на финансите, и в частност министър Дянков, като им предложа няколко идеи.

Като цяло, така наречените антикризисни мерки, всъщност не са такива. Всичко, което предлага Симеон Дянков, е да се търсят начини за изцеждане на данъкоплатеца за поддържане на системи, които е явно, че не работят добре.

МФ е насочило усилия към събиране на повече данъци, по всякакъв начин, за да запълни дупките в бюджета. Като се има предвид, че през 2010 държавата ще разпредели над 43% от БВП у нас, правителството трябва да се замисли не за събиране на повече данъци, а към орязване на държавната намеса в икономика (особено като има предвид, че в държавните структури това е крайно неефективно).

Това, което правителство трябва да направи първо, е реформи - в администрацията, здравеопазването и пенсионната система. Това са действия, които може да са болезнени днес, но важни за бъдещето.

Ето и предложенията, които министър Дянков може да включи в дългия си списък:

1. Съкращаване на държавния апарат. След като живеем в 21 век е време да се накарат институциите да използват повече компютри. Администрацията е тежест за икономиката, която трябва да се минимизира. Съкращенията на служители, обаче, трябва да се правят според тяхната кадърност, за това при подбора на това кой да остане, предлагам въвеждането на тестове за компютърна грамотност и служебна компетентност. Така ще останат служителите, които всъщност могат да вършат работа, ще я вършат по-добре и по-бързо, и ще могат да получават по-високи възнаграждения.

2. Пенсионна и здравна реформа. Това са две издишащи системи в България. И да се мисли в насока как да ги поддържаме, за да не не ни падне рейтинга, не е правилният подход. Това, което трябва да се направи възможно най-скоро, е реформа и изграждане на работещ модел. Едва ли очаквате да дам отговор на въпроса как да се направят тук, но на запад и на изток имаме множество успешни, и не толкова успешни примери, които могат да се изучат. Тези реформи са отлагани вече от много управляващи, но колкото повече това се прави, толкова по-тежко ще е бремето в бъдеще.

3. Повишаване на данъка върху доходите на физическите лица с високи доходи. Това е много чувствителна тема, защото ще бъдат засегнати интересите и на самите политици. Моето предложение е налагане на 20-процентна ставка на годишни доходи над 200 000 лв., като по този начин ще се обложи с данък и изпирането и изсветляването на пари в икономиката. Наскоро стана ясно, че има физически лица с доходи от милиони...

4. Повишаване на данък върху дивидентите на 10%. Така приблизително ще се приравни крайната данъчна тежест до около 20% (плюс 10% корпоративен данък) до достигането до крайния получател. Това отново засяга доходите, основно на богатите. Другият мотив е изтичането на печалби в чужбина от дъщерни дружества в страната, а така донякъде се стимулира реинвестирането на печалбата.

5. Регламентиране на сделките между свързани лица. Ако не знаете, това е един от начините за източване на печалби от дадена компания. В закона към момента не е ясно регламентирано понятието „пазарни цени", по които те би трябвало да се извършват. Така много често чужди компании, собственици на родни дружества, се явяват купувач/продавач на стоки и услуги по цени, които „източват" печалбата някъде без граници и тук се губят данъчни приходи. Често и офшорни компании стоят на входа и изхода на дадена фирма, като извършат услуги или доставки, и препродават продукция. Като се има предвид, че не малка част от българската икономика е собственост на чужденци, това е много важен момент, който вероятно от МФ и НАП пропускат. Тези регулации трябва да включат и фирми във финансовата сфера, най-вече застрахователи, които презастраховайки в собствениците в чужбина, прехвърлят официално риск, но с това и печалби.

6. Търсене на инвеститори. Като ви попитат каква стока българско производство сте си купили последно, освен дрехи и храни, можете ли да изредите 3 стоки? Телевизор, хладилник, климатик? Едва ли. През последните години България успя основно да привлече инвеститори в тухли и бетон, под формата на ваканционни жилища и молове. Сега правителството ще строи магистрали. Но в крайна сметка това са непроизводствени инвестиции, които нищо не създават след построяването им. Нямаме нищо против Бойко Борисов да се разходи на държавна издръжка, било то в далечни страни като Япония, Китай (добре че е Гриша Ганчев), Южна Корея, за да убеди тамошните инвеститори, че ние сме подходящ трамплин за европейския пазар.

7. Инвестиции в образование. Не случайно има словосъчетание „науката и техническия прогрес". За да вървим напред като държава и икономика трябва да се инвестира в образование под една или друга форма. Както е известно, статистиката показва, че България има най-ниска производителност на труда в Европа. Освен чрез инвестиции в технологии, производителността се повишава и чрез подобряване на знанията и уменията на служителите. Иновациите и научните разработки са нещо, което носи много не само на собствениците си, но и на държавите като цяло.

8. Увеличаване на минималните задължителни резерви на банките. Точно така - увеличаване. Това не е печатна грешка. Кредитният бум (четете Българският кредитен бум) през последните години бе нездравословен - напомпа потреблението (вноса), увеличи задлъжнялостта на населението и бизнеса до неразумни нива и създаде риск в банковата система чрез раздаването на кредити, които явно щяха да излязат лоши. Създаването на пари чрез банковата система носи своите плюсове и минуси (има много критици на т. нар. „fractional-reserve banking", но това е съвсем друга тема). Паричната маса у нас през последните години експлодира, създаде имотен балон и доведе до свръх външен дълг от над 110% от БВП, който ще трябва да плащаме и това ще тежи на икономиката много години. Ограничаването на банковата експанзия чрез МЗР е основния инструмент на БНБ, който не бе използван достатъчно агресивно навремето. Разбира се, тук ще има много критики, защо сега е криза и всички се опитват да стимулират кредитирането. Натрупването на още дълг няма да ни помогне, а напротив ще навреди (четете Защо стимулите на икономиката няма да проработят?). Ако индустрията е конкурентоспособна и професионално управляване ще оцелее, ако не е, тя така или иначе ще си отиде, дали днес или догодина, това не е от съществено значение. Безсмислено е да се наливат пари в умиращи дружества (често на близки до властта субекти) през ББР. От фискална гледна точка това ще доведе и до приход в хазната. Средствата от МЗР се държат от БНБ, която ги инвестира и това носи доход на държавата. Другото, което се случва в момента, е изтичането на пари от българските банки към майките им. Това е неизбежно, но то трябва да стане поетапно във времето.

За да не стане твърде дълго за четене, ще спра засега до тук. Критиците са добре дошли, надявам се и от МФ активно да четат Profit.bg.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

иван
# 0
15:03 | 28 March 2010
най-важнага мярка свалете осигуровкиге и вдигнеге ддс на 24%. още на другия ден ще се окаже че средната заплата е 550-650лв
bb
# 1
16:03 | 27 March 2010
Абсолютно подкрепям, но: 1. съкращаването на държавния апарат може да стане реално САМО като отпаднат излишни и безмислени административни процедури - КЗК - всичко отива пак в съда, защита на личните данни - последните 4 цифри от ЕГН-то да ги пазиш с БМВ-та? закрила на детето - има си социални служби, агенция по риболова - тая година и така е забранен, защита на потребителя - вятър защита, сиренето пак е "палмиджано" .....2. Вдигане на минималните резерви - ядец! Нали точно смъкването им беше цената да остане лицето искров управител и 700 млн. да изтекат за часове към банките-майки?
Ако някой чете
# 2
16:03 | 19 March 2010
"Правителството знае, какви са стъпките за излизане от кризата и ги следва", заяви Дянков. В това се съмняваме защото до сега тези мерки трябваше да са факт! За това според мен най-безболезнето би било следното: Правите данъчни амнистии,въвеждате такса върху укритите или изнесени доходи и недекларираните имоти това е непопулярно средство, но е прилагано и в Италия, в Германия,САЩ,Великобритания,Аржентина, а в Казахстан има Закон за легализиране на капиталите приет през юни 2006 г. Всички декларирана суми и имоти за узаконяване се облагат с еднократна ставка от 10 процента.За период от една година са събрани над $5 млрд. Виждате,че скритите доходи стават все по-актуални след хилядите укрити доходи у нас и в чужбина от певици, певци, спортисти, частни учители,сметки в Швейцарски банки,офшорни зони, припомням известния поп БГ певец Васил Н. се установи,че не си е плащал данъците от пет години, пи едно кафе в НАП и обеща да окаже пълно съдействие на данъчните и,че ще си плати това което му сметнат,че дължи.Ясно Ви е ,че това не би се получило ако НАП не бяха дръзнали да проверат поп и попфолк средите,сега ще му сметнат една приблизителна сума и ще го обложат с 10%, това предлагам и аз всеки да си обяви недекларираните доходи и да се обложи еднократно с 10%… Второ: Съществуват и хиляди сгради които от години са в експлоатация,но нямат акт 16, по най-различни причини,като много често причините са обективни и прекалено неработещи закони и корупция в строителството.Законът ЗУТ е най-променяния с над 40 поправки и най-разтегливия и раждаш корупция! Да не говорим,че не плащат и данък сгради и такса смет, а за милионите незаконно усвоени балкони да не говорим.Може да се даде възможност на всеки с незаконно усвоен балкон да си плати глоба например 500 лв. и да си включи балкона в нот.акт вече като увеличена жилищна площ. Всичко това /пари и сгради/ трябва да се узакони и държавата да спечели милиарди или да си остане незаконно и укрито и държавата да не спечели нищо,както и хората да си живеят в страх до Еньов ден. Интересно ми е какво мислят влизащите тук по-въпроса? Кое е по-морално да взимаме от тези които не са напривили нещо и е останало скрито или да взимаме от тези които работят,пенсионери,майки,да ви вдигат данъците,осигуровки,да расте корупцията,да не се плаща на фирми,да се бави ДДС...
l
# 3
17:03 | 18 March 2010
cvbvb
МИНУВАЧ
# 4
10:03 | 18 March 2010
ДА, НО ПРОПУСКАТЕ НАЙ-ВАЖНОТО: МАНТАЛИТЕТА НА НАСЕЛЕНИЕТО. 65Г. МНОГО ОТ ХОРАТА СА СВИКНАЛИ С МЪРЗЕЛ И БЕЗИДЕЙНОСТ, КРАЖБИ И СЕГА КАТО ЧУВАТ И УСЕЩАТ, ЧЕ НЕЩАТА ИСКАТ ДА ГИ ПРАВЯТ КАТО В ПЪРВИЯ СВЯТ, ОКАЗВАТ СЪПРОТИВА.
Фредерик Бастиа
# 5
10:03 | 18 March 2010
Павлине, на Дянков, като гледам, акъл не му трябва. Да го оставим да работи, че май за последните 20 год той е първият министър на финансите, който знае какво работи.
SEBULBA
# 6
09:03 | 18 March 2010
Статията е меко казана, малоумна! Явно автора от загуби съвсем е изперкал!!!
Ботев
# 7
07:03 | 18 March 2010
Още малко мерки. Министъра на министерството ВЗЕМА най-голяма заплата. Всички други "консултанти" вземат ПО МАЛКО. Всички на по-голяма заплата се намалява под министерската! Бонуси - макс 4 пъти в годината(на 3-месечие) до 1 месечна заплата!!! Има право само от едно място в Администрацията да взема пари - 5 комисии участва - само за 1 му плащат и то до 10% отгоре на основното възнаграждение!
най добрата мярка
# 8
07:03 | 18 March 2010
Министъра или председател на агенция или там квото е отваря една урна и слага 2 плика с надписи - Четен и нечетен. И по ЕГН - които изтеглят се уволняват!!!
н
# 9
04:03 | 18 March 2010
докато не се убие самучувствието на хора като този който е писал тази нелепа статия държавата ни скоро няма да се оправи.България съвсем спокойно може да се нарече ДЪРЖАВАТА на АКЪЛИТЕ .....всеки 1 студент по икономика в което е да е даскало в родината ни бас държа че още 1-ви курс първия месец на студентството си ,от 1000 такива студенти всеки 1 от тях може да дава АКЪЛИ на собствения си ЛЕКТОР.Дянков е ИСТИНСКИ българин-честен,съвестен и убийствено интелигентен.............да не повярбаш най после българин управлява начело на родината ни ,не е за вярване направо,,,,,да бе да '''''' но в случая това е факт ДЯНКОВ Е ТОЧНО такъв..................ТИПИЧНО ПО БЪЛГАРСКИ най вероятно ще го прогоним от България и тогава КАКВО?????заради такива като тоя писал тая статиййка остава ДЯНКОВ ДА СИ ЗАМИНЕ и тогава кой ще ни управлява......МИ НЕКОЙ РАПЪР да поканим за Министър аааааааааааааааСКОРО по добър МИНИСТЪР България не е виждала и май няма да види и остава ся нии да го прогоним БРАВОООООО Е
m
# 10
03:03 | 18 March 2010
.......Абе кой си ти дет си ги писал тея глупости е??????????????????от 1 до 7 вече е почнато (не съм фен на ГЕРБ и не м харесват)да се прави и 1 и 2 и 3 и 4 и 5 и 6 и 7 вече се правят и всички българи от тези 7 стъпки се оплакват,единствено ст 8 която си писал е адекватна.НОВИНИ НЕ ЧЕТЕШ ЛИ ????Много е хубаво тва че НЕКЪДЪРНИТЕ ни лекъри ии цялатани НЕКЪДЪРНА администрация биват уволнявани ......всички те особено лекарите са бивши кумунисти ,свръх-МЪРЗЕЛИВИ много ясно че ще ги уволняват...свикнали са да не работят пък да прибират пари,,,,,,всеки 1 българин наште лекарчета го ГЛЕДАТ кат 100 доларова банктнота и откаде такова СВРЪХ-СМОЧУВСТВИЕ у работещтите в нашенското ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ ,,,,те джобовете си пазят ........ТВА Е ДЖОБООПАЗВАНЕ...и най интересното „„„„““““САМОЧУВСТВИЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИЦИ бъквално е 8-мото ЧУДО НА СВЕТА.......ОТКЪДЕ ТАКОВА СМУЧУВСТВИЕ У ТЕЯ ХОРИЦА некой може ли да отговори??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
Батко
# 11
01:03 | 18 March 2010
Г-н Павлин Петков, Не ги разбираш тия работи, мойто момче, затова си списвач в сайт, а не министър на финансите. Тоя буламач от популистко-елементаристични "мерки", които си асемблирал под саркастично-нарцистичното заглавие по-горе показват защо, за съжаление, имаме нужда от по-крути мерки, които да ни върнат на земята. Да да, едната причина е това - всички разбираме от футбол, политика и ... финанси. Даже и Павлин Петков. Предполагам че имаш икономическо образование, щом са те взели в сайт с такава насоченост, обаче недей, моля ти се казва къде си го завършил, и за Бога - в никакъв случай не издавай кои са ти били преподавателите, да не се червят хората. Да не кажеш, че в критиката ми няма конкретика, да наброскам и аз точка по точка: 1 и 2 мойто момче нищо не казват. Тия работи и Станой, кметският наместник в Горен Лакътник ги знае, но на него, както и на тебе нищо не му говорят, а което е по-важното - дума да не става да знаете и двамата как точно да стане. 3 и 4. Тука става страшно. Почвам да мисля, че си завършил в Москва ... не, даже там май има прогресивни преподаватели. Що 200 000 бе Павлинчо? Що не 20 000? а що не милион? Освен това ако аз вземам 190 000, а ти 201 000 лв. как ще се чувстваш спрямо мен? Няма ли да ти е кофти? А това с данък върху дивидента не заслужава коментар просто... Бих ти обяснил, че така собствениците ще си начисляват цялата печалба като бонуси, и няма да дават дивиденти, за да платят 10%, а не 20. Или че ефектът за бюджета ще е отрицателен, ако си направиш труда да провериш каква част от него е от данък върху дивидентите. Ама... не съм аз виновен, че си бягал от лекции. По 5 и 6 няма изобщо да влизам в темата, ако си от групата съветски учени, посветили се на идеята за протекционизъм, спор всякакъв тука оставям на политиците. Ние май си бяхме избрали да сме отворена пазарна икономика, но може и да бъркам. т. 7 е като 1 и 2 - Браво! Супер! Да живей! Ама как...? Я всички 50% данък върху всичко за 15 години, яко парите в образование, ние сме се прецакали, но барем след 15 години ше имаме най-умните деца. Дянков? Референдум! т. 8. Тая, бате, ти предлагам да я изтриеш направо, кой прочел-прочел, да не се излагаш повече. Остави само частта, дето фиска ще печели от това как БНБ ще инвестира парите, все пак хората в криза ще имат нужда и от забавление в мрачните дни. Сполай ти!
Ирина Соколова
# 12
00:03 | 18 March 2010
И още може да се допълни списъка с антикризисни мерки. Например: 1.В парламента има 8 комисии с не по-малко от 20 члена, които са и депутати. За участие в комисия депутатите получават допълнително заплащане. В уславия на криза, тези допълнителни средства да не се дават на депутатите, а при реален икономически ефект от работата на комисията да се стимулират допълнително. Един вид съвместяване на дейности. 2.Депутатите да поемат 50% от разходите за тяхната издръжка - обзавеждане, ремонт и наем на жилищата им и т.н. Някъде бях прочела, че в годините назад, за излизане от дълбока икономическа криза, председателят на народното събрание е разпуснал депутатите за 1 година, като са спряни заплатите им. Представяте ли си - за 240 депутати само за основните им заплати от 2307 лв.за 12 месеца са 6 644 160 лв., без да се смятат дапълненията!
мм
# 13
17:03 | 17 March 2010
ДДС не трябва да се пипа.Даже трябва да се увеличи, защото е най-справедливия данък, който потребява повече плаща повече данък, който купува по-малко стоки плаща по-малък данък.При другите данъци няма такава справедливост, защото при Данък общо доход има възможност за укриване на доходи.
мм
# 14
17:03 | 17 March 2010
Мерките са глупави.Особено последната.
кой съм вече и аз не знам
# 15
16:03 | 17 March 2010
Павлин Петков.Дали си млад или .., но май си млад.Тя тая държава ни скъса от реформи. Въпросът е, че до сега биейки бой ли вой ли, че ги прави за доброто на държавата пък накрая се оказва, че били за джоба на няколко.Същата държава състояща се от два елемента-управление и народ.Управлението до сега изпълняваше и продължава да изпълнява чужди мнения и решения.И от тях народът страда.Пенсионната реформа е сменяна три пъти. Здравната реформа се сменя почти всяка година.Никой обаче не предлага следното.Пълен преглед на пенсионираните във всичките им форми. Пълен преглед на здравно диспансеризираните от ТЕЛК, имайки пред вид, същата корупция, за която всички говорят, пък никой от горните не я е виждал.Защото за мнозина не е тайна,че има хора здрави, но пенсионирани по болест, има хора пенсионери без един ден или с няколко дни трудов стаж.Но. Преди всичко.За какво се харчи бюджетът на държавата.Основните пари отиват преди всичко и най-вече и още малко и вече единствено за зрелища, а не за производство на хляб.Вероятно наближава времето да ядем пасти. Точно такова беше времето предхождащо френската революция.Някой умишлено ни пролетаризира, за да си върне идеята.Спрете го!
Данъкоплатец
# 16
16:03 | 17 March 2010
Г-н Петков, добри идеи стига да бяхме Англия или Германия. Тук обаче е България. У нас 90% от населението не плаща данък или декларира невярна информация. Няма смисъл да се вдига данъчната тежест - достатъчно е да се вдигне СЪБИРАЕМОСТТА и да се намали ДДС-то и източването му. Това ще налее доста над необходимия ни бюджет. Имаме твърде много милионери за държава като нашата, а хазната е вечно празна!!! Здравната каса е черна дупка за пълнене на портфейлите на джипитата и аптекарите, която трябва да се махне. Най-добре е цялата "идилия" да се прехвърли на застрахователите. Правиш си здравна застраховка и при болест ти поемат разноските. Колко и дали ще плащаш, ще се отразява на това какво ще ти покрие в последствие. По този начин работодателите няма да плащат нищо (естествено), работниците ще плащат същото (месечно), НО - ще е пределно ясно колко и за какво се плаща при лечение и парите ни ще се разпределят по направление. Разбира се, трябва да се либерализира и пазара на лекарства и клиниките да се контролират по-добре.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg