Г-н Дянков, кризисните мерки са неработещи

3996
Г-н Дянков, кризисните мерки са неработещи

Уважаеми г-н Дянков,

Знам, че Profit.bg Ви е Home page, затова пиша този материал, за да ви информирам, че основните кризисни мерки, които вчера бяха предложени от Вас, няма как да доведат до желания ефект. Нещо повече, тези мерки са недалновидни, антисоциални и неефективни. Но нека говорим по същество:

Най-сериозното перо, по което, според списъка от 60 мерки, ще бъде подкрепен фиска е ускорената продажба на ПЕЕ (предписани емисионни единици) до 50 млн. тона чрез националната система за зелени инвестиции, от което се очаква ефект от 500 млн. лв.

Проблемът в случая идва от факта, че „средствата от продажбата на ПЕЕ влизат в извънбюджетна сметка. Разходването на средствата, постъпили от продажбата на ПЕЕ, следва да се извършва чрез Национален доверителен екофонд и единствено за проекти и дейности, намаляващи емисиите на парникови газове. Не се допуска директно постъпване на средства в държавния бюджет, тъй като средствата по Националната Схема за зелени инвестиции следва да се управляват отделно от държавния бюджет" (цитат от МОСВ).

Следващата мярка в списъка е приватизация на миноритарни остатъчни дялове чрез Българска фондова борса, което според предложението, ще донесе 250 млн. лв. В условия на развихрила се икономическа криза сега не е най-добрият момент да се извадят на масата държавна собственост. Още повече, че моментното състояние на пазара е трагично и дори да бъдат пласирани част от емисиите, то ще е на ниски цени. Това предложение звучи по-скоро като добро пожелание, отколкото като нещо осъществимо на практика.

Според плана 164 млн. лв. ще постъпят чрез предлагане на 900 хил. дка за авансово платена дългосрочна аренда и продажба на 100 хил. дка чрез публичен търг. По днешни цени на земеделските земи 100 хил. дка едва ли ще надхвърлят 20-25 млн. лв. Относно авансовото плащане на аренди, при настоящи нива от около 20 лв. на дка/година и в условия на криза, абсурдно е да се очаква, че някой ще плати 5-10 години напред, и то на такава цена.

Други 50 млн. лв. са вписани от възстановяване на коефициента за изчисляване на авансовите вноски по ЗКПО за 2010 г., определен със ЗДБ на РБ от 1 на 1.1. Първо, това няма да повиши приходите в бюджета като цяло, а ще премести плащания, които иначе биха дошли по-късно в хазната. И второ, тези авансови вноски се изчисляват на база изминали финансови резултати, които както знаем, през 2009 не са добри, множество компании са на загуба и съответно няма да дължат нищо.

От популистките мерки, данъкът върху жилища с данъчна оценка над 300 хил. лв. и данъкът върху автомобили със застрахователна стойност над 70 хил. лв. се удвояват, а се утроява данъкът върху персонални яхти и самолети. Това според изчисленията ще донесе 35 млн. лв., което не е много. Въпросът е защо точно така е формулирана мярката? Защото тези, които притежават 10 апартамента с данъчна оценка от 299 хил. лв. няма да бъдат засегнати.

Другата голяма сума по 60-те мерки е 450 млн. лв., която ще дойде от ограничаване с 10 % на текущите разходи на разпоредителите с бюджетни кредити, с изключение на Агенция Митници, НАП, АЗ, ГИТ, РИОКОЗ, АСП, ДВСК, РИОСВ, АГ и на делегираните от държавата дейности, включително прилагащи единни разходни стандарти в областта на образованието и социалните грижи. Нека припомним обаче, че същото това правителство през миналата година обяви че ще намали администрацията с 15%, което така и не се случи. Както вече Profit.bg писа, у нас един от четирима се изхранва от държавата, докато в нормалните държави това съотношение е 1 към 7.

Има и няколко антисоциални мерки като тази за отлагане увеличаването на добавките към пенсиите на възрастните пенсионери над 75 годишна възраст и на преживелия съпруг, от което ще бъдат спестени 142 млн. лв. Колкото и абсурдно да звучи, правителството ще отнеме добавките към и без това нищожните пенсии.

Шестдесетата мярка, която самият Симеон Дянков вкара, е за болничните, при което първите два дни ще бъдат за сметка на работодателя, а третият - за сметка на работника (не се плаща). В крайна сметка всички българи защо плащат осигуровки? Преди време първите 3 дни също не се поемаха от държавата, но тогава тези дни бяха ограничени до 15 в годината. Сега не се говори за такива ограничения.

Голяма част от останалите предложените мерки са просто добри пожелания и общи приказки. Гореспоменатите механизми няма да доведат до желания фискален ефект., така че след 3 месеца може да очаква нова среща между правителството, синдикатите (на които вече никой не вярва) и бизнес организации (защитаващи определени икономически интереси), на която най-вероятно ще бъде повишен ДДС.

За съжаление това допълнително ще утежни икономическата ситуация в страната. Това, което трябва да направи правителството, е да съкрати раздутата администрация, кражбите и източването на бюджета по множество схеми, а не да се опитва да вземе и малкото, което средният българин има.

Станете наш почитател във Facebook

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Rut
# 0
13:04 | 6 April 2010
Как може да определиш нещо за неработещо, след като тези мерки тепърва ще заработват? Това е поредният отчаян опит на опонентите на Дянков да го саботират.
bb
# 1
17:04 | 1 April 2010
Най- ме кефи мярката, дето синдикати и правителство взели решение да облагат застрахователите! И личните яхти, дето в БГ са регистрирани 70-80 такива и с един факс отиват под гръцки или друг флаг!
home page - go home
# 2
15:04 | 1 April 2010
г-н Петков, скоро Дянков няма да е вече с хоум пейдж Профит.бг :-) Няма висш чиновник,който да носи на критика! Моля не го критикувайте :-)
Йордан Марчев
# 3
15:04 | 1 April 2010
Може да се стори някому малко еретично, но защо всички говорят за "анти" кризисни и темподобни мерки.На всички тези хора с "антикризисни" настроения би следвало да се присъди званието "Заслужил борец против капитализма"-според мен. Това което наричаме" криза" вероятно е нормален повтарящ се етап от капитализма и пазара и въобще не иска "борба", а РАБОТА. И то работа с находчивост,акъл,борбеност-т.е. все неща които ние сякаш оставяме на някой друг-примерно на Китайската комунистическа партия или не знайно на кого. Според мен фокусът трабва да е насочен към реформирането на архаичните ни разбирания както за здравеопазване, образование,социално осигуряване-по-точно казано да инвестираме в човешката сила-защото кризи ще има постоянно по-често, или по-рядко, но най-лошото настъпва когато липсват хората.
Местен,все още тук
# 4
12:04 | 1 April 2010
"Това, което трябва да направи правителството, е да съкрати раздутата администрация, кражбите и източването на бюджета по множество схеми, а не да се опитва да вземе и малкото, което средният българин има." Съгласен съм,но за съжаление е невъзможно,тъй като изисква политическа воля,правосъдие и полиция,различни от наличните.
Защо
# 5
11:04 | 1 April 2010
Не виждам нито една мерка в подкрепа на малкия бизнес,нещо повече,повечето от мерките са точно срещу него. Ето какво можеше като начало да се направи в помощ на бюджета: http://1bg.blog.bg/biznes/2010/03/29/antikrizisna-miarka-vsichki-zasegnati-da-sa-dovolni.519978
be_google
# 6
11:04 | 1 April 2010
поне стана ясно на по-широка аудитория, че целия т.нар. ИКОНОМИЧЕСКИ ЕКИП на правителството са профани и некадърници! Все е имало търтеи и малоумници, ама това правителство би всички!!!
be_google
# 7
11:04 | 1 April 2010
ако коментара ми не се чете - ето го в оригинал! http://www.infostock.bg/infostock/control/news/details/25298 съгласен съм със горната статия и питам Дянков защо смята всички 60 "неща" за изобща за мерки - повечето са просто текуща дейност на държ. администрация?!?! Ако просто са искали да напишат някакви 60 точки са постигнали ефекта - те придлагат 60 точки..... а не само 28!!!!!!!!!!!!!!! :) :) :)
Наблюдател
# 8
11:04 | 1 April 2010
Стига с това БСП. Те нямат пръст в изготвените неработещи и антисоциални мерки. Очаквайте : "Искахме, ама не стана заради предишното правителство, нчма как ще вдигнем ДДС, ще сключим споразумение с МВФ и ще ... фалираме държавата.
Велчев
# 9
11:04 | 1 April 2010
Изключително аналитично и обосновано. За пореден път се доказа, че Трстранката е подлога на управляващите. Икономическият екип на това правитество да се измита час по-скоро и ББ да си намери експерти.
до постоталитарното мислене
# 10
11:04 | 1 April 2010
Еха колко глупости си изписал,че незнам въобще кои ти дава да пишеш тука и за какво. Къде беше ти когато се харчиха парите от БСП.И къде си сега когато се приемат вече антикризистни мерки.Май хич та няма с тия тъпотии горе. Но мисленето е важно,а то е много зле. Мерките са 60 а се коментират няколко,не е сериозно,да правите обосновано предположение за само някои мерки,че всичките не работят и даже още не са приети.Ха не пиши повече с тоя начин на мислене.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg