Гърция – новия Lehman?

1848
Гърция – новия Lehman?

Все повече финансови специалисти предупреждават, че обявяване на невъзможност Гърция да плаща дълга си може да предизвика паника сред инвеститорите, подобна на тази при банкрута на щатската инвестиционна банка Lehman Brothers през 2008-ма година.

Други пък изказват мнение, че макар и дългът на страната в размер на 330 млрд. евро да е твърде голям за нея да се справя, не е достатъчен по размер, за да постави банките и останалите финансови институции на колене.

Сравнението между Гърция и инвестиционната банка обаче става все по-често използвано от специалистите.

Мнението на Германия, че в спасяването на страната освен ЕС трябва да се включат и частни инвеститори, създава известни спорове, които карат редица анализатори да прогнозират изпадане в несъстоятелност за южната ни съседка.

Изпадане в несъстоятелност би могло да инициира панически разпродажби не само на гръцки активи и дълг, или на дълговете на останалите затруднение страни като Испания, Португалия, Италия и Ирландия, но и на всички останали класове активи.

При подобна ситуация инвеститорите най-вероятно ще прибегнат до продажби и на други рискови активи, за които се приемат акции и облигации на развиващите се страни и дори щатски правителствени облигации.

Би се получила една ситуация, доста сходна на тази при банкрута на щатската инвестиционна банка Lehman през 2008-ма година.

Други анализатори пък посочват, че светът се е справял неколкократно с подобни ситуации, като посочват руската криза през 1998 година, както и тази в Аржентина през 2001 година. Според тях светът би преживял и нова такава свързана с Гърция.

Те също така посочват дългото време, което инвеститорите са имали да намалят своите гръцки експозиции, което е по-различна ситуация в сравнение с това, което се случи в описаните по-горе случаи.

Според оповестени наскоро данни на Fitch, към февруари 44.3% от паричните фондове в САЩ са имали краткосрочни облигации на европейски банки.

Някои от тези банки, като Deutsche Bank и Barclays, не са имали опасни експозиции в Гърция, но други като Société Générale, Crédit Agricole и BNP Paribas, са имали значителни.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg