Глобалната икономика близо до нова рецесия?

1534
Глобалната икономика близо до нова рецесия?

Световното икономическо възстановяване е изключително „крепко" и нови шокове биха могли да насочат глобалната икономика към рецесия „по-скоро от очакванията", според Тони Тан, от Singapore Investment Corp., цитиран от Bloomberg.

Рискът в посока надолу за световното възстановяване нараства благодарение на дълговата криза в Европа и продължаващия деливъридж в САЩ.

Компанията GIC управлява чуждестранните резерви на Сингапур, въззлизащи на над 100 млрд. долара, като е шестата най-голяма световна инвестиционна компания.

„Световното възстановяване, макар и на лице е изключително слабо, а съществуващите рискове за нови шокове могат да върнат рецесията", коментира Тан.

Водещите институции на развитите икономики се въздържат от повишение на лихвите от техните рекордно исторически най-ниски стойности именно поради подобни опасения.

По-рано през този месец от МВФ коментираха, че че рисковете пред възстановяването са се повишили, а от рейтинговата агенция Moody's Investors Service намали кредитния рейтинг на Португалия и Ирландия.

„Основното предизвикателство пред политиците в развитите страни ще е да убедят пазарите, че имат надеждни планове за гарантиране на стабилни публични финанси в средно- и дългосрочен период от време", допълва Тан.

И докато инвеститорското внимание е насочено в момента към Гърция, Португалия, Испания, Ирландия и Италия, не малки рискове стоят и пред Великобритания, САЩ и Япония.

От изключителна важност за възстановяването на развитите световни икономики ще са и развиващите такива, като Китай, Индия, Бразилия и Русия.

За инвеститорите ръстът на развиващите се пазари ще значи, че по-голяма част от техните портфейли ще са насочени към тези страни, коментира Тан. Развиващите се пазари ще стават все в по-голяма степен ядро и неизбежна част от портфейлите на глобалните инвеститори.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg