И супербогатите са обезпокоени за средствата си

1058
И супербогатите са обезпокоени за средствата си

Кредитната и финансовата криза е уплашила дори най-богатите хора на света, които търсят да вложат своите средства в активи, „предлагащи сигурност“, доколкото могат да се намерят такива.

Частни банкери и портфолио мениджъри са заявили, че предпочитана от тях форма за държане на активите им са златото, парите в брой и правителствените облигации пред стоките на изкуството, модерните яхти и частни самолети, които бяха широко популярни преди няколко години, съобщава Reuters.

Към момента се наблюдава много силно фокусиране към реални активи и финансови инвестиции, коментират специалисти.

Наблюдават се случаи, в които поръчалите супер скъпи луксозни автомобили преосмислят действието си и дори се отказват от поръчката си.

Богатите инвеститори се отказват от луксозни придобивки, като се насочват към инвестиции, приемани като такива с по-голямо ниво на сигурност.

Страховете, че кризата ще връхлети и високорисковите развиващи се пазари кара и „новобогаташите“ там да се замислят сериозно при харченето на пари.

Като не особено препоръчителна сочат специалистите прекомерната експозиция в една чуждестранна валута, което може да крие също съответните рискове.

Говорителите в проведената пресконференция заявиха още, че може би е твърде рано за завръщане към фондовите пазари от страна на инвеститорите, въпреки огромния им спад през последните няколко седмици.

Изпълнителният директор на звеното за частно банкиране на водещата италианска банка – UniCredit, Дарио Пруното е заявил, че звеното му избягва, като цяло, инвестиции на фондовите пазари.

Според портфолио мениджърите инвеститорите в Азия също са сериозно обезпокоени за вложените от тях средства и особено тези, влизащи в графата „супер богати“.

Много от тях изпитват вече затруднения да инвестират в собствения си бизнес, а тези, които са „кеширали“, се оглеждат за нови възможности.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg