Има ли светлина в тунела за щатските индекси?

877
Има ли светлина в тунела за щатските индекси?

В исторически план септември е най-лошият месец в годината за широкия S&P 500, сочи историческо изследване. За периода 1951-2007 г. септември се е оказал най-лошият месец за широкия индекс.

Средното му понижение през месеца за изследвания период възлиза на 0.7%, като това е вторият месец със средно понижение, заедно с февруари, когато индексът е отчел спад средно с 0.1%.

Втори в негативната класация е август, като това е бил месецът с най-слабото представяне за индекса в 12 от 56-те години, или 21.4%.

По отношение на волатилността на индекса, най-голяма е била тя през октомври.
Други данни сочат спред между минимума и максимума му от 3.807 базисни пункта.

Ако вземем предвид факта, че много от пазарните анализатори са на мнение, че за да станем свидетели на възходяща корекция, или най-малкото на прекратяване на силния спад на родните пазари, е необходимо възстановяване на световните борси и завръщане на чуждестранните инвеститори, то има известна надежда.

Последната се изразява в това, че в исторически план щатският индекс, който често се възприема като бенчмарк за световните пазари, се представя изключително силно за периода октомври - януари.

През последните 56 години средното му изменение през октомври е положително, в размер на 0.9%, следвано дори от засилване на положителния тренд през ноември, когато повишението му възлиза средно на 1.8%.

Следват декември с 1.6% средно повишение за широкия индекс и така очаквания „януарски ефект“ със средна доходност за индекса от 1.4%.

Подобно е движението и при останалите два водещи щатски индекса за последните 56 години, макар и с леки специфики.

Средното повишение на Dow Jones през октомври е в размер на 0.6%, следван от доходност през ноември и декември с по 1.7% и 1.3% през януари. Трябва да се има предвид, че данните са за периода на съществуване на индекса от неговото създаване.

При Nasdaq 100 средното повишение за периода му на съществуване е 0.6% през октомври, следван от ръст с 2.2% през ноември, 1.9% през декември. Най-силният ръст за индекса традиционно се получава през януари и възлиза на 3.5%.

В обобщение можем да кажем, че предстоящите четири месеца са най-силни за щатските индекси, разбира се, в исторически план.

Дали е възможно това да се случи и през тази година, в условията на криза на ипотечните пазари? Анализаторите са разединени в мнението си дали сме стигнали до апогея на финансовата криза в САЩ, или най-лошото тепърва предстои.

Като вземем предвид понижението на S&P500 от 5.8% само от началото на септември, или осем пъти над средното му за последните 56 години, се вижда, че настоящата година е далеч от статистическите средни величини.

Кризата, обхванала щатските пазари, е най-лошата за тях от Великата депресия, а през последните седмици станахме свидетели на изчезването на две от четирите най-големи инвестиционни банки.

Излизаме от статистиката и с факта, че широкият индекс е регистрирал по-голямо понижение през юни, в размер на 8.5%, от това до момента през септември. Естествено, има още няколко работни дни през този месец, за да се промени това.

И все пак нека да не забравяме, че на борсата се търгуват очаквания. На подобрение можем да станем свидетели дори и при признаци за стабилизиране, или при крайно песимистични очаквания.

Евентуални бъдещи фалити на финансови институции могат да последват и да се случат в относително кратки срокове, което пък да доведе до крайно песимистични настроения и намиране на дъно в месеците до края на годината.

Щатското правителство вече показа твърдата си воля да не даде ход на тотален финансов колапс, като то бе подкрепено и от водещите финансови институции в Европа и Азия. Та защо да не си пожелаем следващите четири месеца да са по-добри за щатските пазари, отражение на историческия ход, или поне да не са по-лоши.

А впоследствие можем да се надяваме и родните пазари да привлекат интереса на наплашените чуждестранни инвеститори.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg