Интернет или телевизионни новини?

1503
Интернет или телевизионни новини?

Голяма част от хората всяка вечер сядат пред телевизора и включват вечерните новини било от интерес, било по навик. В последните години обаче предлаганите от интернет възможности за по-бърз достъп на информация привлича все повече хорс.

Нека се опитаме да определим какви са предимствата и недостатъците на телевизионните и интернет-новини.

Недостатъци на телевизионните новини:

1. Актуалност

Може би най-големия недостатък на телевизионните новини, подобно на вестниците, е закъсняването на информацията по много актуални събития. Тъй като те обобщават най-интересното и важното от деня и се излъчват в точно определен час, то хората най-вероятно вече са прочели за настъпили важни събития - най-вероятно в интернет.

2. Криворазбрано продуктово позициониране.

За разлика от много уважавани световни телевизии, родните имат политика да не съобщават имена на компании, дори когато това се налага. Каква информативност носи новина като „русенец осъди банка" и „хванаха осем големи фирми да слагат вода в пилешкото", ако така и не разбирате за кого става дума.

3. Масовост

Редакторите на новините подбират каква информация да поднесат на зрителите. Поднасят се новини за които има данни, че са гледаеми. За разлика от телевизионните новини, където стоим и слушаме какво ще ни поднесат, в интернет можем да прочетем каквото ни харесва.

4. Концентрация

Според статистиката масата от хората гледат новините на няколко канала, което показва, че те търсят разнообразни гледни точни или повече информация. Практика е обаче телевизиите да излъчват едно и също в новинарските блокове.

Недостатъци на интернет-новините

1. Некотролираност.

Всеки може да публикува каквото си иска в глобалната мрежа, а това крие рискове от изкривяване на информацията, публикуване на неверни или умишлено дискредитираща информация, както и непроверена, и дори- незаконна.

2. Публикуване на невярна информация

Каквото и да прочетете в интернет винаги имайте едно наум. Често информационните сайтове оперират с относително малък брой редактори и репортери и нямат възможност да проверяват по-обстойно всяка новина.

В това отношение телевизионните новини определено са в много по-добро положение. Стриктната редакционна политика и големия екип на телевизиите често са до голяма степен гаранция за достоверността на представяната информация.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg