Инвеститорите сериозно притеснени за щатския пазар

1187
Инвеститорите сериозно притеснени за щатския пазар

Действията от страна на Fed за стимулиране на водещата световна икономика по време на кризата дадоха своя принос и икономическите индикатори един след друг започнаха да се връщат на нивата си от преди кризата.

За този период водещите щатски индекси регистрираха близо двойно повишение от дъната си и инвеститорите започват да се притесняват от край на стимулите за щатската икономика.

Икономическият ръст и заплатите на Уолстрийт са близки до най-високите си нива от няколко години насам. В същото време премията между облигациите с най-нисък рейтинг и държавните облигации са най-ниски от 2007 насам.


Тези факти карат редица инвеститори да използват ръста на щатските индекси за излизане от пазара.

Те се притесняват от възможна евентуална корекция, след като индексът на сините чипове S&P 500 нарасна близо двойно от дъното си през март 2009 година, пише финансовото издание The Wall Street Journal.

Много специалисти изразяват мнение, че възстановяването е реално и има добри основания за повишения на щатските индекси, което бе доказано от подобряващите се резултати на водещите щатски компании.

Въпреки това обаче, остава въпросът доколко ръстът в резултатите на компаниите е вече заложен и възможно ли е през следващото тримесечие те да не отговарят на все по-големите изисквания на инвеститорите.

Друг е въпросът, че основната част от възстановяването на щатската икономика, се предопределя от правителствените стимули, които е напълно възможно съвсем скоро да се изчерпат и икономиката да бъде оставена да се възстановява самостоятелно.

Някои анализатори се опасяват, че Фед закъснява с действията си по оттегляне от икономиката, което може да създаде сериозни предпоставки за висока инфлация в страната.

Високите цени на горивата, суровините и храните са друго сериозно инфлационно огнище, като инфлацията може сериозно да подкопае възстановяването на щатската икономика.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg