Инвестиции в долари, злато и качествени облигации се препоръчват при дълга криза

1163
Инвестиции в долари, злато и качествени облигации се препоръчват при дълга криза

Международният валутен фонд (МВФ) понижи прогнозата си за световния ръст на 3.9% за тази година, в сравнение с оценката си от преди месец за ръст от 4.1%. Очакванията за следващата година са за ръст в диапазона между 3.7 и 3.9%.

Някои анализатори обаче са далеч по-песимистично настроени относно ръста на световната икономика, на фона на вихрещата се глобална финансова криза и скъпия петрол.

В такава обстановка е добре да се помисли в какви активи да се инвестира. Някои анализатори насочват вниманието на инвеститорите към златото, правителствени облигации, корпоративни облигации, издадени от компании с най-висок рейтинг, както и инвестиции в щатски долари, според анализатора Ерик Розман.

Икономическите забавяне, наблюдавано в момента, е заплаха за икономиката на САЩ, както и за другите индустриализирани икономики, и вероятно ще доведе до най-лошата от почти 20 години насам рецесия, коментира още Розман.

Световната икономика ще продължи да се бори с тежкото бреме на нарастващите хранителни продукти и енергийните ресурси. От началото на тази година индустриализираните нации са изправени пред дефлация в жилищния сектор.

За първи път в следвоенната епоха потребителите са изправени пред един странен микс от хранителни и енергийна инфлация, съчетана с криза на ипотечния пазар, намаляващо богатство за потребителите, както и ограничен достъп до кредити.

След азиатската икономическа криза 1997-1998 и колапса на рублата, ипотечната криза е последната напаст, заплашващата развитите икономики на САЩ и страните от Западна Европа.

Тя обаче се очаква да донесе много по-големи загуби за инвеститорите, както и да продължи значително по-дълго от горепосочените.

Няколко години, предричат водещите специалисти, ще са нужни за овладяването на ипотечната криза. Паричната политика, провеждана от централните финансови институции, е на кръстопът да се справя с инфлация, в условия на значително забавяне на икономическите ръстове.

Златото и щатският долар би следвало да се представят значително по-добре от останалите класове активи в момент на по-продължителна криза, изразява мнение Розман.

Традиционно останалите икономики се развиват с лаг спрямо щатската такава и с това се обясняват очакванията за стабилното представяне на щатския долар спрямо останалите основни валути.

Среброто може и да не устои, подобно на златото, при една по-силна депресия, като инвеститорите традиционно се насочват към злато.

Правителствени облигации и качествени корпоративни облигации се сочат като други добри хеджиращи инструменти при евентуална по-задълбочена криза.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg