Ив. Груев: Ако ви интересува SOFIX, следете Dow Jones

3471
Ив. Груев: Ако ви интересува SOFIX, следете Dow Jones

През последните месеци много хора ме подтикваха да направя вълнови анализ на българските пазари. Въздържах се поради една причина. Да се подготви надежден анализ, чрез Вълновата теория на Елиът е почти невъзможно заради ниската ликвидност на нашата фондова борса. Единственият начин, чрез който мога да аргументирам своята прогноза, е като направя сравнителен анализ между Dow Jones и SOFIX.

За целта ще започна с DJ защото няма по-подходящ обект за анализ от този индекс, който в своята графика попива мненията на милиони участници от цял свят. Te дават своите вотове на доверие и недоверие към фондовите пазари отвъд океана. Аргументите основно ще се базират на вълновата теория и ще може да бъдат разбрани само от онези, които са осмислили нейните послания. Останалите читатели просто ще трябва да почакат няколко години преди да се уверят в нейните възможности да се прогнозират бъдещите движения.На фигура 1 разглеждам индекса Dow Jones от дъното през 1932 г., отбелязано по време на Голямата депресия. Това е началото на новия десeтилетен цикъл, който съгласно терминологията на Вълновата теория е от порядък Supercycle. Виждат се ясни пет вълни нагоре, като всяка от възходящите вълни с червен цвят е съставена от пет сини подвълни, което е силен коз в полза на тяхната завършеност. Съгласно Вълновата теория, когато имаме пет вълни нагоре следват три вълни надолу, които коригират цялата петица от същия порядък. Забележете, че сините възходящи вълни, които са от нисък порядък имат съразмерни свои корекции.

Същото се отнася за по-големите червени. Това, което липсва на голямата петица от дъното през 1932 г. до върха през 2007 г. е корекция до някое от трите нива на Фибоначи. Корекцията надолу през последните две години е твърде малка, за да се нарече приключила. Въпросът, който си поставям докато правя този анализ, е не дали индексът ще пада, а дали траекторията на такъв спад ще се доближи до синята или оранжевата проекции. Аз лично за сега все още предпочитам да разглеждам по-мекия вариант с корекция до най-плитките нива на Фибоначи. Едва тогава, когато това се случи някъде през 2010 - 2012 г. ще преразгледам дали да не се ориентирам към по-големия спад. Твърде възможно е пазарите да изпълнят именно този сценарий. Тогава трайно историческо дъно ще има едва около 2016 г.

Можем да допуснем, че възходящата корекция започнала през месец март тази година вече е приключила и върхът на Dow Jones да е достигнат на 21 октомври при ниво 10 119 пункта. Тук е важно да направя едно уточнение. Досега индексите само предупреждваха, че са близо до връх на голяма корекция започнала през пролетта. Колкото до сигналите, които са необходими за откриване на къси позиции с голяма продължителност все още не са се проявили. Към момента все още не можем да намерим и трите сигнала, които съгласно Дау теорията поставят началото на низходящ тренд, но е полезно инвеститорите да са готови за най-неблагоприятния сценарий, защото движението, което предстои да се случи по световните борси, най-вероятно ще бъде брутално.

Фигура 2 показва само първия сигнал за възможно преобръщане. Това е пробивът под възходящата (синя) трендлиния.

През следващите седмици е нужно да видим и другите два сигнала - по-нисък връх и по-ниско дъно от предходните, които да потвърдят едно такова преобръщане. Към момента липсва ясна конфигурация от вълни, на които да се позовем, че започва голямото пропадане, но е въпрос на време да получим сигнали и от Вълновата теория на Елиът.

До този момент първите знаци, че проблемите за борсите започват и тепърва предстои да научаваме от медиите за тях се получиха след 14 октомври, когато индексът DJ достигна нивото 10 000. Фанфарите в негова чест затръбиха около текущия връх. Какви бяха заглавията в CNN и други световни медии през последните две седмици, ще опиша в друга статия. Това, което е важно за техническия анализатор е, че когато новините са силно положителни в началото на всяка сесия, но въпреки това пазарите затварят в края на деня с отрицателен знак, най-вероятно мечките вече са водещата група. Отново ще припомня, че пазарите изпреварват икономическите новини с много месеци и това е причината за неподчинението на индексите. Едва през тази седмица започнаха да се прокрадват отново притеснителни коментари, че всъщност, може би кризата все още не си е отишла. Когато Dow Jones се окаже с много по-ниски стойности от сегашните, лошите новини просто ще завалят като градушка. Нямам как да знаем какви точно ще бъдат те, но със сигурност ще са негативни.

Сега нека разгледаме какво предлага графиката на SOFIX. Първо, на нея няма как да бъдат преброени вълни по време на покачването. Съгласно изискванията на Вълновата теория на Елиът, броенето започва не от деня на създаването на един индекс, а от дъното на поредния пазарен цикъл. Къде се намира то, можем само да гадаем, след като по време на десетилетия в България фондовата борса не съществуваше. Единствено можем да направим опит да броим вълни по време на спада, защото поне върхът от края на 2007 г. е безспорен факт.

Ето и още един проблем, с който се сблъскваме. Когато се анализаират графики за няколко години и големи ценови отклонения, е нужно да се ползва логаритмична скала. Тя представя процентната промяна на цените. Графиките, които можем да открием за SOFIX са линейни и това допълнително деформира картината. Въпреки това, можем да открием пет вълни надолу и три нагоре, фигура 3. От гледна точка брой на вълните, изискванията за завършеност на покачването са налице. С други думи, най-вероятно, ако американските индекси започнат срив, същото ще направи и българският пазар.

Фигура 3 

При описването на тази перспектива мнозина биха възразили, че покачването на нашата борса бе твърде малко спрямо срива и би трябвало ръстът да продължи. Ще обърна внимание на онези фактори, които наистина движат пазарите. Те се наричат доверие, алчност и страх. Финансовите показатели не са част от двигателите.

Докато по света властва бичи пазар е налице доверие. Пазарите зависят от него. Така, ако оприличим борсите на съдове с вода, то малкият съд на Българска фондова борса се пълни много по-бързо отколкото огромния водоем на американците. Когато започне мечият пазар, доверието изчезва дори и на развитите финансови пазари, а на малките регионални борси то направо се изпарява. Разбира се, това изпразва много по-бързо малкия съд. Ето защо, нашият фондов пазар падаше много и коригираше едва доловимо този срив. Вероятността нещата да се променят по време на криза е твърде малка. Така че, ако американските акции предстои да губят доверието на биковете, от това ще страдат и българските инвеститори.

Едно нещо е сигурно. Нито акциите, нито индексите могат да станат отрицателна стойност. Това обаче изобщо не пречи SOFIX да падне под 100 или под 50 след няколко години и така логичният синхрон между световните пазари се запази още дълго. Просто докато Dow Jones има вероятност да пада рязко, SOFIX ще го прави по-малко стръмно заради това, че вече е паднал с повече от 80% от абсолютния си връх.

За наше голямо съжаление математиката си има едни много неприятни закони, които позволяват от текущите нива цената отново да се срине с нови 80 или 90%. Това означава, че ако това се случи, всеки, който реши да запази инвестициите си ще бъде в пъти по-беден спрямо текущия момент.

Да се продаде един актив дори и на загуба не е голям проблем за този, който има тренирана психика. На нас трейдърите постоянно ни се налага да напускаме някой потъващ кораб и да се пренасочваме гъвкаво в такива активи, които предлагат перспектива за печалба. Такъв инструмент е именно щатския долар. Докато фондовите пазари ще бъдат най-неподходящите за покупки, то зелените пари е много вероятно вече да направиха своето дъно. Потвърждения за това ще търсим и през новата седмица.

Изготвеният анализ има само прогнозен характер и може да бъде използван адекватно само от хора, които познават техническия анализ и Вълновата теория на Елиът. Също така, те трябва да умеят да поемат рискове по време на своите действия. Психическата устойчивост също е задължителна, защото тези методи за анализ ограничават рисковете, но не ги елиминират.

*За да видите графиките уголемени, натиснете върху тях!

Автор: Ивайло Груев, http://www.home-traders.eu/

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

кеш до ИВО
# 0
14:11 | 9 November 2009
Как мислиш ИВО дали е възможно долар - евро да стигне 1.6 - ........??????!!!!!!...... И аз персонално очаквам обръщане на тренда в посока твойте прогнози , но все пак какъв ХОРИЗОНТ ИМАМЕ.......??????!!!!!...... ЯСНО Е ,ЧЕ улучване на ДЪНОТО си е ЧИСТА ПРОБА КЪСМЕТ и ВСЕ ПАК......!!!!?????.......ПОЗДРАВИ и КЪСМЕТ.......
pepi
# 1
19:11 | 1 November 2009
po-golemi gluposti ne sum chel otdavna. Kolegata da proveri korelaciata mejdu 2-ta indexa i togava da govori gluposti. I bez tva za nishto ne stavash
Иво Груев
# 2
18:11 | 1 November 2009
Поздравления за Талеб. По уникален начин успява да покаже колко много пробойни има в най-използваните теории на Wall Street. За успокоение на онези вълнови и технически анализатори, които сме разбрали колко е важно да поставяме стопове, когато някой черен лебед се появи на нашия хоризонт позицията ни умира безславно, а ние веднага можем да се преориентираме ако сме сгрешили в сценария. Бедата е за тези, които смятат, че анализа е достатъчен, за да се постигнат вечни печалби. В света на финансите повечето хора са именно от този тип. Това което предстои пред света е именно такъв процес, който се случва веднъж на десетилетия. Ако трябва да използваме терминологията на Талеб трябва да говорим не за черен лебед а за цяла армия от такива лебеди, чието поведение ще прилича на това от „Птиците” на Хичкок. Отново акцентирам, че за онези, които са се научили да ползват гореописаните анализи ще успеят да се адаптират за посоката и дори когато сгрешат, бързо ще свършат на приемлива загуба ако имат правилен риск мениджмънт. За голямата маса от пазарни участници ще има само едно утешение: - че толкова голямо пропадане не може да бъде предвидено. Работата е в това, че тези процеси могат да се прогнозират стига да се използват правилните методи. Поредният знак за предстоящите проблеми беше страхотната новина за ръст на икономиката в САЩ с 3.5%. Последва един ден ръст. След това не само че не видяхме нов връх, ами още на следващия ден последва ново дъно. Това са факторите, които показват, че проблемите идват. На всичкото отгоре в петък S&P 500 вече се оказа с пет вълни надолу. До средата на новата седмицата на светът му остава да се надява че ФЕД ще промени нещата. Да видим обаче какво ще стане ако се окажем с три вълни нагоре около края на тяхната среща.
кеш
# 3
16:10 | 30 October 2009
Да горешто препоръчвам бест селъра на НАСИМ ТАЛЕБ - ЧЕРНИЯ ЛЕБЕД или ВЪЗДЕИСТВИЕТО НА СЛАБО ВЕРОЯТНОТО В ЖИВОТА И НА ПАЗАРА .......поздрави и КЪСМЕТ......!!!!....
Петров
# 4
10:10 | 30 October 2009
Значи дъното е 0% а върха 100%, нали така? Дъното 32г е 42.84 пункта на Дау, върха е 14 192. 61.8% от дъното до върха е 8791 пункта, 50% е 7120 пункта, а 38.2% е 5450 пункта. Освен това Г. Ниили по различен начин определя суперциклите, а не от Голямата депресия до сегашната рецесия. И още едно нещо, да не забравяме за черните лебеди, които не са за пренебрегване.
Иво Груев
# 5
07:10 | 30 October 2009
Да вярно е , подготвих статията преди излизането на GDP. Ще бъде много показателно ако въпреки страхотните новини пазарите откажат да направят нови върхове. Съгласно динамиката от сесията след GDP се вижда че мечият сценарий може и да се поотложи. Може би със седмица може би с месец. За съжаление големият мечи сценарий няма как да отпадне защото голямата петица от 1932 г. продължава да си е такава и това пропадане стои пред близките години. За долара е друга история и ще пиша в следващи материали.
Иво Груев
# 6
07:10 | 30 October 2009
По отношение на Фибоначи нивата, те се поставят от дъното до върха на изследвана петица вълни. Това замерва размера на корекцията спрямо развилия се импулс. Проблемите произлизат от това че начинаещите не умеят да разпознават началото и края на вълните. За целта е нужно да се познава Вълновата теория на Елиът.
?
# 7
20:10 | 29 October 2009
statiata e predi infoto za GDP na USA! a za $ ste vidim
Петров
# 8
17:10 | 29 October 2009
Г-н Груев, как пускате това фибоначи? Благодаря предварително.
Иво Груев
# 9
13:10 | 29 October 2009
До Кеш. Пазарите и в частност долара не се интересуват какво искат управниците. Последните искат и фондовия пазар да не пада за да няма рецесии и особено депресии, но ако индексите направят ново дъно рецесията или ще се върне или ще се задълбочи. Тогава ще видим какво име ще и дадат за да избягат от думата дефлационна депресия.Колкото до долара той ще бъде най-търсената валута и следователно поскъпваща, защото най-големите дългове са в щатски долари. Когато милиони длъжници бъдат притиснати да си връщат кредитите те ще трябва да го направят именно в същата тази валута. Това ще го разберем първо на графиките и после чрез новините.
кеш
# 10
13:10 | 29 October 2009
Браво ИВО.....!!!!.... Много хубав АНАЛИЗ........!!!!....Аз също съм СКЛОНЕН да разсъждавам по аналогичен начин като тебе, НО не се ли ПРИТЕСНЯВАШ от БЮДЖЕТНИЯТ ДЕФИЦИТ на ЩАТИТЕ- та те са ФАЛИРАЛА ДЪРЖАВА......!!!!!?????.... Имам усештането ,че целия им управленски елит иска СЛАБ ДОЛАР.....!!!!????....А и все пак колкото и да харесвам тази теория- ТЯ Е ДОСТА ЕКЗОТИЧНА.....????!!!!!......Но както казват РУСНАЦИТЕ - ПАЖИВЬМ УВИДИМ.......!!!!....ПОЗДРАВИ и КЪСМЕТ.....
trader
# 11
12:10 | 29 October 2009
logaritmi4na grafka Pivoley, ne lineina. Logaritmi4no fibonacci ne lineino.
Иво Груев
# 12
12:10 | 29 October 2009
Когато пазарите навлизат в корекция от типа голяма депресия спадовеtе достигат до около 90%. За да бъдат разбрани онези 50-60% корекция, които описвам е нужно да се наблюдава логаритмичната скала на графиката, a не онази която отразява отклоненията в абсолютните стойности. Графиката която съм показал е логаритмична и на нея се вижда къде са петдесетте процента. Темата е много дълга и е обяснена от Робърт Пректър в неговата книга "Socioomics:The science of history and social prediction".
Pivoley
# 13
11:10 | 29 October 2009
Дау Джоунс в началото на 30-те е стигнал до 32,47. На 09.10.2007г е 14 164,53. На 09.03.2009 е 6 547,05. По-моите скромни изчисления това е корекция от 53,90% на целия ръст от 30-те до 2007г. Как тогава авторът стига до заключението, че всъщност досега е нямало корекция на ръстта на DJ от 30-те до 2007г.?!?
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg