Как да спечелите при спад в спреда между Brent и WTI?

872
Как да спечелите при спад в спреда между Brent и WTI?

Спредът между петрола тип Brent (извлечен от Северно море) и WTI (американски лек суров петрол) се повиши в края на миналия месец до рекорден максимум при ниво от 26.3 долара между октомврийските фючърси на двата типа петрол, като към момента е при ниво от 25.5 долара.

 

Тенденцията на разширяване на спреда превиши очакванията на почти всички търговски специалисти, повишавайки се до нива, до които преди половин година едва ли някой можеше да си представи, че е възможно.

Като основни причини за рекордното разширяване на двата спреда се сочат нарушените доставки от Либия, следствие на войната там.

Като друга причина се сочат очакванията за слабост на щатската икономика, което да се отрази върху потреблението на суровината.

Изненадващото повишение на запасите на петрол в най-голямата световна икономика също съдействаха за това, спредът да се повиши до рекордни стойности.

В същото време запасите на петрол сорт Brent остават относително малки, на фона на продължаващото напрежение в Либия.

Инвеститорите, които смятат, че с падането на режима в Либия и постепенното нормализиране на доставките от страната, спредът между двата типа петрол ще се стеснява и могат да се облагодетелстват от това.

Една от възможните стратегии, за да се направи това е да продават фючърси на Brent и да купуват такива на WTI.

Разбира се, за да се облагодетелстват по този начин, инвеститорите би следвало да разполагат с по-големи сметки, защото покупката на един фючърс WTI и продажбата на един Brent би им блокирала около 1 000 долара гаранционна сума, при маржин от 5%. За два спреда необходимата сума би била от 2 000 долара и така нататък.

Интересно е да се посочи, че целта на една подобна стратегия първоначално би била стесняването на спреда до 20-дневната му пълзяща средна величина, която към този момент е при нива от около 21.5 долара.

Графиката сочи още, че 200-дневната изгладена средна величина на спреда, която би била една по-средносрочна цел при подобна търговия е при ниво от малко под 10 долара.

Инвеститорите обаче, трябва да имат предвид, че спредът може да продължи да се разширява и да претърпят значителни загуби при подобно начинание.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg