Как мислят най-богатите?

4352
Как мислят най-богатите?

След като фондовият пазар загубил 20% от стойността си през октомври 1987 година, Сам Уолтън, един от най-богатите американци е бил сериозно засегнат.

За по-малко от седмица стойността на притежаваните от него верига магазини Wal-Mart Stores се е понижила с близо 3 млрд. долара, намалявайки богатството му до около 4.8 млрд. долара.

Така или иначе, това богатство е на хартия, е коментирал той пред финансовото издание Associated Press. „Всичко е било на хартия, когато сме започнали и си остава на хартия и след това," е допълнил още той пред финансовото издание.

Инвеститорите има какво да се поучат от такива инвеститори, на фона на случилото се през изминалите седмици на финансовите пазари.

Подобно на обикновените хора, богатите също трябва да поддържат начина си на живот, да защитават своето богатство и да имат средства за своите благотворителни мероприятия.

Ето и някои неща, които обикновените инвеститори би следвало да копират от тяхното поведение, според финансовото издание The Wall Street Journal.

Най-богатите винаги имат план

Сам Уолтън е стартирал осъществяването на идеята си през 50-те години на миналия век, когато по съвет на своя тъст прави семеен бизнес включващ него, жена му и четирите му деца. Те започват с два магазина. През 1962 година отварят първия магазин от фамилията на Wal-Mart.

В днешно време повечето от най-богатите хора имат цели екипи от съветници и инвестиционни стратези, които разработват стратегии дори и за настъпването на невъзможни и немислими сценарии.

Най-богатите винаги живеят под своите възможности

Уолтън, който умира през 1992 година е известен със скромния си начин на живот. Той е карал стар пикап. И макар подобно поведение да е пресилено, то представя основната идея да се живее с по-малко от това което разполагаш, или казано по друг начин, да не се харчи за излишни неща.

Най-богатите ценят паричния поток

Един от най-болезнените уроци на 2008 година бе признаването на нуждата от наличието на разполагаеми средства за осигуряване на ликвидност и нормално функциониране на бизнеса. Според Мартин Халбфингър, ръководител на отдел за управление на средства в UBS, всеки инвеститор трябва да има "SWAN"-сметка - „спи добре през нощта". Разбира се, това включва различна сума за всеки инвеститор и зависи от неговите възможности.

Най-богатите се фокусират върху риска, не върху възвращаемостта

Според Лари Палмър, портфолио-мениджър в инвестиционната банка Morgan Stanley Smith Barney, клиентите му не поставят условия за по-добро представяне от индекса S&P 500, а по-скоро се фокусират върху потенциалните рискове, които ще поемат.

Най-богатите са търпеливи

Хората, влизащи в тази група, не продават просто защото са се уплашили от кризата, или е настъпила паника на пазара. Така например, фамилията Уолтън не е променяла собствеността си във веригата Wal-Mart от 2002 г. насам, когато част от акциите й са били дарени на благотворителни организации.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg