Какви ще са последствията за САЩ при понижение на рейтинга?

1458
Какви ще са последствията за САЩ при понижение на рейтинга?

През последните години едва ли някой си е представял, че може да става въпрос за понижаването на кредитния рейтинг на „Велика Америка", за което се говори последните седмици.

Тези намерения обаче, са сериозни и вече бяха поставени от две от водещите световни рейтингови агенции.

От Standard & Poor's обявиха, че шансът да понижат кредитния рейтинг на САЩ от водещото в агенцията ниво ААА на АА+ е петдесет на петдесет.

Ако това се случи това би било първото понижение на кредитния рейтинг на страната от 1941 година насам.

И докато изключително много се разчита на това, че намиране на политическо решение относно дълговия таван на страната ще спаси от подобно намаляване на кредитния рейтинг, някои анализатори изразяват опасения, че понижение на рейтинга може да има въпреки това.

Какви биха били последствията при едно понижение на рейтинга на САЩ, е въпрос, който е в главите на много инвеститори.

От 127-те страни с рейтинг от S&P, само 18 са с най-висока степен. Това са Канада, Великобритания, Франция, Германия, Швейцария, повечето скандинавски страни, Хонк Конг, Сингапур и Австралия.

Намаляване на кредитния рейтинг на САЩ би поставило страната зад посочените по конкурентни предимства, както и би било сериозен удар по престижа на страната.

Повишаващи се лихви ще са естествен резултат от намаляването на кредитния рейтинг. Напълно нормално ще е изискването на инвеститорите за по-голям доход от държането на щатски облигации при наличието на по-голяма риск. Това със сигурност би имало по-широк отзвук върху финансовите пазари и индексите в страната.

Много облигационни фондове, които като правило са длъжни да държат определена част от средствата си в облигации с най-висок рейтинг, ще бъдат принудени да продават щатски облигации при понижение на рейтинга на страната, както и няма да купуват вече нови дългови книжа.

Това може допълнително да утежни ситуацията при търсенето и предлагането на щатски дълг.

Потенциална рецесия. Възможно е задействане на набор от фактори, които да вкарат страната в рецесия при евентуално понижение на рейтинга. 

Повишението на лихвите може да ограничи крехкия ръст на страната след кризата и много бързо да върне отрицателния ръст. Това ще се случи след значителното повишение на разходите на повечето опериращи с кредити щатски компании.

Доларът може да загуби статуса си на резервна валута. Нарастване на рисковете за страната може да доведе до сериозно поевтиняване на щатската валута и избягването й от водещи централни банки по света, които я ползват до момента като резервна валута.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg