Какво включва планът на Обама?

958
Какво включва планът на Обама?

В отговор на задълбочаващата се криза на пазара на труда в САЩ Барак Обама призова конгреса вчера за приемане на по-голям от първоначалните очаквания план за стимулиране на щатската икономика в размер на 450 млрд. долара.

Обама се обърна към законодателите за промени, които да намалят данъците за социално осигуряване на десетки милиони американци и за американския бизнес, което да стимулира наемането на нова работна сила.

Говорителят на републиканците заяви в отговор, че са отворени за дискусии, но не правят никакви обещания. Предложенията на Обама ще бъдат обмислени, коментираха още от там.

Предлагайки план, основно базиран върху понижение на данъци, които републиканците обичат, Обама се е опитал да постигне няколко цели.

От една страна да постигне одобрение от страна на силно разединения Конгрес, както и да повиши рейтинга на одобрението си сред хората, който се понижава последните седмици.

Също така Обама по този начин „оставя топката" в полето на републиканците, които трябва да предприемат по-нататъшните действия.

Обама не направи прогноза колко нови работни места ще бъдат разкрити при следване на неговия план, който също така включва мерки по стимулиране на публични разходи за строителство и продължаване на помощите за дългосрочно безработните.

Обръщението към Конгреса бе ясно поставено, като в речта си по един или друг начин президента на САЩ заяви, че трябва да се действа бързо, особено по направлението намаляване на данъците.

Задълбочаването на кризата със заетостта бе потвърдена, след като през изминалия месец не бяха добавени нови работни места във водещата световна икономика.

„Хората на тази страна работят здраво за да посрещнат своите отговорности. Въпросът тази вечер е дали ние ще посрещнем нашите", заяви Обама, цитиран от Bloomberg. „Въпросът е дали в лицето на продължаваща криза, можем да спрем политическата такава и реално да свършим нещо в подкрепа на икономиката", допълни още той.

Новото и най-смелото в предлаганите мерки на Обама е планът за намаляване на разходите за социално осигуряване на десетки милиони работници и работодатели.

За индивидуалните работещи данъкът бе намален от 6.2 на 4.2% за тази година, но ще се върне при старото си ниво без действия от страна на Конгреса. Обама предлага по-нататъшно съкращение на тази данъчна тежест до 3.1% за наетите.

Предлаганите мерки се оценяват на 447 млрд. долара, като 253 млрд. долара от намаления на данъци и 194 млрд. долара под формата на правителствени разходи.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

БАКБ с нов, модерен офис в София

Цветелина Бориславова, председател на Надзорния съвет, символично...