Калифорния забранява бензиновите автомобили през 2035 г.

2766
Калифорния забранява бензиновите автомобили през 2035 г.

© Pixabay

Американският щат Калифорния ще забрани продажбата на нови бензинови автомобили през 2035 г.

Това би било една от най-смелите крачки за намаляване на вредните парникови емисии в страната и за насърчаване на прехода към електрически возила, съобщава NBC.

По-рано тази седмица губернаторът на щата Гавин Нюсъм подписа изпълнителна заповед за забраната на продажбите на коли, движещи се на безнин, през 2035 г.

Тя обаче важи само за новите леки и товарни автомобили. Жителите на щата ще могат да притежават и да продават бензиновите си коли дори и след изтичането на този срок.

Според местната власт това е една от най-смелите стъпки за решаването на проблемите, свързани с климатичните промени.


"Нашите превозни средства не трябва да задълбочават проблемите, предизвикани от горските пожари и да ни носят още повече дни, изпълнени с пушеци и дим в атмосферата.

Не трябва колите да водят до разтапянето на ледници и до покачване на равнището на океаните", казва още Нюсъм, който е член на Демократическата партия.

Той настоява и за забрана на добива на шистов газ и петрол, но призова законодателния орган на щата да предприеме необходимите юридически мерки за това.

На фона на продължаващите горски пожари в Калифорния, губернаторът на щата смята, че борбата с климатичните промени става все по-спешна.

Неговият дневен ред обаче се сблъска с волята на президента на страната Доналд Тръмп и администрацията в Белия дом, която се противопоставя на плановете за насърчаване на продажбите на автомобили с нулеви въглеродни емисии.

За някои от мерките дори се стигна до съдебни дела между щатските власти и правителството, което ги смята за неправомерни.

В Калифорния транспортът е най-големият източник на парникови газове и е единственият, който през последните години все още увеличава въглеродния си отпечатък. В останалите сектори, като енергетиката, мерките и политиките вече доведоха до сериозно снижаване на емисиите.

Местните власти са си поставили за цел през 2025 г. по пътищата на Калифорния да се движат поне 1.5 милиона електромобили.

През последните години продажбите на този тип возила растат с бързи темпове, но все още заемат дял от едва 8% от всички продадени нови автомобили.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg