Кандидат-президентите, ами свободата на словото?

829
Кандидат-президентите, ами свободата на словото?

Асоциацията на европейските журналисти-България (АЕЖ-България) реши да повтори въпроса, зададен към една от кандидат-президентските двойки по време на пресконференцията след първия тур на изборите. Тъй като полученият отговор в нощта на изборите трудно би могъл да бъде приет за задоволителен, а освен това бе зададен само на двама от съперниците, АЕЖ-България се обръща към двете кандидат-президентски двойки с призив да оповестят публично конкретните мерки, които ще предприемат за подобряване на състоянието на свободата на словото в България.

А ето и призивът на АЕЖ-България към основните претенденти за Дондуков 2:

„Уважаема г-жо Попова, уважаеми г-да Данаилов, Калфин, Плевнелиев,

Смятате ли, че свободата на словото в България е на необходимото равнище? Каква е причината страната ни традиционно да заема едно от последните места в Европа в класациите на авторитетни организации като "Репортери без граници"? Защо в последните години от управлението на правителството, в което министри бяхте Вие, г-да Калфин и Данаилов, страната ни слезе с 20 места надолу в тази класация? И защо България продължава да изостава в класацията през двете години на управление на правителството, от което сте част, г-жо Попова, и от което бяхте част, г-н Плевнелиев?

Ще бъде ли свободата на словото приоритет в работата Ви, или смятате, че този въпрос не влиза пряко в правомощията на президента?

Намирате ли, че държавата толерира определени медии, като облагодетелства финансово собствениците им? Как ще коментирате факта, че според представители на гилдията една медийна група се ползва от привилегировано отношение, както при предишното, така и при сегашното правителство?

Смятате ли, че нормативната уредба по отношение на медиите в България се нуждае от промени и в каква посока трябва да бъдат те?

Според представители на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа платеният достъп до обществените медии по време на сегашната кампания създава предпоставки за имуществен ценз по отношение на кандидатите. Смятате ли тази критика за основателна? Изкриви ли платеният достъп до медии предизборната кампания?

По какъв начин ще определяте представители на кои медии да Ви придружават при пътуванията Ви в чужбина? И ще има ли журналисти и средства за масово осведомяване, които ще се ползват със специално отношение в работата с президентството?

Можете ли да гарантирате, че нито един журналист няма да бъде уволнен или наказан заради критична публикация по Ваш адрес? (Разбира се, нямаме предвид случаите, в които става дума за клевети, доказани по съдебен път.)"

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg