Колите без платен данък остават и без годишен технически преглед

5220
Колите без платен данък остават и без годишен технически преглед

Колите, за които не е платен данък, ще бъдат връщани от сервизите, където се правят годишни технически прегледи. По искане на Сдружението на общините в България преминаването на технически преглед без платен данък на автомобила вече няма да е възможно, съобщиха от Министерството на транспорта.

От тази седмица по време на техническите прегледи ще се извършва електронна проверка за платен данък на автомобилите, а не както досега чрез представяне на документ от общината. Тази електронна проверка ще работи само в общините, които са заявили, че имат пълна готовност да гарантират свързаността и функционалността на системата.

За общините, където електронната система още не работи на 100%, ще се изисква представяне на документ за платен данък или такъв, че са освободени от данък, който следва да бъде сканиран. Този документ ще се приема и в случаите, когато общината не е подала данни за кои коли е платен данъкът или има срив в системата. Други видове документи няма да бъдат приемани, гласи официалното съобщение.

От министерството посочват, че общините имат задължение след плащането на данъка за колата това да бъде отбелязано и в системата, като паралелно с това всяка община трябва да издава документ за платения данък със залепен стикер върху него, пише вестник "Стандарт".

В Наредбата за годишните технически прегледи бяха направени промени още през септември 2014 г., които предвиждат проверката за платен данък върху превозното средство да става по електронен начин, чрез информационната система на техническите прегледи. За целта общините трябва да осигурят достъп до базите си с данни за платените данъци.

В наредбата е посочено, че електронната проверка ще заработи ефективно, само когато съответната община предостави технически съвместим с информационната система достъп до базата с данни за платен данък. Очакванията са, че с пълното заработване на системата ще се увеличи събираемостта на данъка върху превозните средства, коментират от министерството.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

ввв
# 0
13:09 | 28 September 2016
и в момента се извършват прегледи без платени данъци.просто въвеждат номер на стикер от истински документ за данък на друг автомобил.системата го приема и прегледа продължава.ГЛОБЕНИ ПУНКТОВЕ-НЯМА
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg